23948sdkhjf

Danske virksomheder ser stadig mindre lyst på fremtiden

Økonom regner med en "afmatning af dansk økonomi", men ikke en krise. Især industrien er præget af sortsyn

Danske virksomheders syn på fremtiden er klart mere negativt end for blot få måneder siden.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag morgen.

Særligt i industrien har synet på de kommende måneder udviklet sig i negativ retning med en overvægt af virksomheder, som forventer fald i både produktion og beskæftigelse.

- Dansk økonomi er på vej til at bremse mere op. Sandsynligvis i en sådan grad, at også arbejdsmarkedet bliver ramt, lyder det fra Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en skriftlig kommentar.

- Det er dog også vigtigt at påpege, at det ligner en afmatning af dansk økonomi, men altså ikke en decideret krise.

Samlet faldt den såkaldte erhvervstillidsindikator fra 97,3 i august til 93,4 i september. I juli var den oppe på 100,1.

Indikatoren tager højde for tilliden i både industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Værdier under 100 ligger under det historiske gennemsnit.

Faldet i industriens forventninger til fremtiden dækker over en række forskelle brancherne imellem.

Mens medicinalindustrien venter stigende beskæftigelse, har forventningerne taget et gevaldigt dyk hos føde-, drikke- og tobaksvareindustrien og maskinindustrien.

Samlet tegner det et billede af et dansk erhvervsliv, som er påvirket af udfordringer rundtomkring i verden.

Det mener Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

- På vores eksportmarkeder er aktiviteten banket ned af høje renter og lav efterspørgsel. I Danmark er vi stærkt afhængige af at handle med verden omkring os, så når det blæser der, kommer danske virksomheder også i modvind, siger han i en skriftlig kommentar.

Et yderligere tegn på, at den økonomiske situation omkring Danmark er mindre god, er kommet fredag formiddag i form af nye tal for det såkaldte PMI-indeks. Det er et mål for indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation.

Det lå på 47,1 i eurozonen, hvilket er et klart tegn på tilbagegang, selv om det er lidt bedre end de 46,7, indekset lå på i august. Tal under 50 angiver en forværring af den økonomiske situation.

- Euroområdet befinder sig i en økonomisk nedtur, og meget tyder på, at der venter nogle svære måneder forude, skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078