23948sdkhjf

Dansk gennembrud inden for kvante-teleportation

En gruppe forskere på Niels Bohr Institutet er lykkedes med at teleportere informationer mellem to skyer af gasatomer.
Allerede i 2006 lykkedes det forskerne på Niels Bohr Institutet at teleportere mellem lys og gasatomer, og nu er de nået et skridt videre med teleporteringen mellem to skyer af gasatomer. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.

I laboratoriet har forskergruppen Quantop opstillet to glasbeholdere med cæsium-gasatomer. Herefter sendes lys ind i den ene beholder, hvor lys og gas sammenfiltres og synkroniseres via et kvantelink.

Begge glasbeholdere er lukket inde i et kammer, hvor der er et magnetfelt, og når laserlyset rammer gasatomerne, vil de yderste elektroner i atomerne reagere ved at pege i samme retning. Retningen kan være op eller ned, og kvanteinformationen fungerer derfor som almindelig computer-information, der er bygget op af tallene 0 og 1.

Lyspartikler sendes herefter videre til den anden glasbeholder, og det registreres på en detektor, hvor kvanteinformationen dermed kan aflæses. En vigtig finesse ved forsøget på Niels Bohr Institutet er, at teleporteringen fungerer hver gang.

- Det er et meget vigtigt skridt for forskningen i kvante-information at have opnået så stabile resultater, at hvert eneste forsøg vil lykkes, siger professor og leder af grundforskningscentret Quantop på Niels Bohr Instituttet, Eugene Polzik, på hjemmesiden.

I laboratoriet er der blot en halv meter mellem de to glasbeholdere, men ifølge Eugene Polzik vil afstanden uden problemer kunne skaleres op, så informationer fx kan teleporteres til en satellit.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094