AAU køber solsimulator
Man skal efterhånden ikke lede længe i det danske landskab for at finde solceller, men hvor gode er solcellerne, og hvordan får vi endnu mere energi ud af solens stråler? Det får forskere på Aalborg Universitet nu helt unikke muligheder for at blive klogere på takket være en nyindkøbt solsimulator.
- Vores solcellesimulator giver os fantastiske muligheder for at lave præcise målinger af, hvor stor en del af solens stråler solcellerne omdanner til elektricitet. Med den kunstige sol bliver vi ikke begrænset af eksempelvis skyernes indvirkning, og samtidig kan vi indstille solen til at simulere forskellige vejrsituationer. Et øjeblik kan den simulere solen i Alperne og det næste en typisk vejrsituation i Aalborg, og det giver nogle rigtige gode muligheder for at undersøge, hvor godt solcellerne fungerer under forskellige forhold, siger professor på Aalborg Universitets Institut for Energiteknik, Frede Blaabjerg, som sammen med lektor Dezso Sera er nogle af de bærende kræfter bag projektet.
Den første i Norden
Solsimulatoren er den første af sin slags i Norden, og den kan i løbet af ganske få øjeblikke give en detaljeret karakteristik af en solcelle. Dermed kan danske solcelleproducenter hurtigt se, om solcellen lever op til det ønskede, og installatører, som måske er på vej til at indkøbe en stor mængde kinesiske solceller, kan, inden de placerer den helt store ordre, få undersøgt, om solcellen nu også producerer den strøm, som producenten lover. Et nyindkøbt infrarødt kamera kan samtidig undersøge panelerne for skjulte revner, revner som forkorter panelernes levetid.
- Normalt koster det omkring 500 euro at få et panel testet, men vi vil kunne gøre det markant billigere, og så er vi samtidig meget fleksible. Hvis kunden ønsker noget specielt undersøgt, kan vi også hjælpe med det, siger Dezso Sera, og dataene fra de kommende tests vil kunne bruge i forskningsmæssig sammenhæng.
- Vi vil kunne udregne en algoritme, der vil kunne fortælle, om en given solcelle yder det, man vil kunne forvente. Solceller på eksempelvis taget af en skole er ikke noget, men kigger til i tide og utide, og derfor kan der sagtens lægge sig en masse skidt ovenpå. Gør der det, vil solcellen producere mindre strøm end ellers, og det kan koste dig mange penge. Med algoritmen vil man hurtigt kunne se, at solcellen producerer mindre end forventet, og så kan man gøre noget ved det og få produktionen op igen, siger Dezso Sera.
Mere strøm fra den samme mængde sol
Med det nye anlæg vil ikke kun have betydning for eksisterende solceller.
- Med den nye viden, som vi vil få med solsimulatoren, forventer jeg, at vores forskning vil hjælpe med til, at solpaneler i fremtiden vil kunne omsætte en større del af energien fra solen til strøm, så solsimulatoren vil være til gavn for både nuværende og kommende ejere af solcellepaneler, siger Frede Blaabjerg.
Kilde: AAU