23948sdkhjf

Dyk i forbrugerefterspørgsel på elektronik tynger global økonomi

Stort fald i forbrugernes appetit på elektroniske produkter rammer især Sydkorea hårdt

Selv om mange af verdens lande kæmper med at holde inflationen i ave, så fortsætter Kina med at pumpe penge ind i det store lands fremstillingsindustri. Derfor vil den globale produktion trodse konjunkturerne og vokse med 0,4 procent i 2024.

Det fremgår af en prognose fra London-baserede Interact Analysis.

Men trækker man Kinas statsstøttede økonomi ud af regnskabet, så er prognosen et dyk i den globale produktion på 1,7 procent næste år.

Adrian Lloyd, CEO hos Interact Analysis, udtaler i en kommentar:

- I løbet af det sidste kvartal er efterspørgslen i Kina svækket i større grad end oprindeligt forventet. Vi forventer ikke, at væksten i produktionen vil falde, men den forventes kun at vokse med 3,4 procent i 2023 og 2,8 procent i 2024.

Det er lave vækstrater set med den kinesiske tigerøkonomis målestok.

Halvleder-dyk

Interact Analysis forudser, at især den forventede nedgang i værdien fra produktionen af halvledere vil ramme den globale produktion mærkbart. Det skyldes at forbrugernes efterspørgsel efter elektroniske produkter fra smartphones og fladskærms-TV til køleskabe er falde markant.

Det har sat chipproducenterne under alvorligt pres.

Især Sydkorea står til at blive hårdt ramt. Landet har i de foregående år klaret sig rigtigt godt på grund af den enorme efterspørgsel efter halvledere i 2020-2022. Men efterspørgslen er som nævnt indsnævret markant. Det betyder, at halvledersektoren i Sydkorea forventes at skrumpe med omkring 30 procent i 2023. Det er en alvorlig udvikling, da produktionen af halvledere stod for omkring en femtedel af Sydkoreas samlede økonomi i 2022.

Udviklingen i det globale halvledermarked er dog ikke entydig. Den er faktisk temmelig forvirrende ifølge Interact Analysis.

Sikkerhedspolitik

For der investeres store summer i ny produktionskapacitet i netop halvleder-sektoren. Det skyldes dog især USA’s politiske ambitioner om at reducere afhængigheden af halvledere, der er produceret i Asien – ikke mindst Kina.

Derfor er investeringerne i halvlederproduktionen i Nordamerika faktisk steget med 50 procent i første kvartal 2023.

- Den vigtigste nyhed i dette kvartal vedrører halvlederindustrien. Vi har set en nedjustering i markedet forårsaget af reduceret efterspørgsel efter forbrugerelektronik. Sydkorea og Taiwan vil blive hårdt ramt, da så stor en del af deres produktion er knyttet til halvledere og elektronikindustrien. I år forventer vi en nedgang på omkring 20pct., men 2024 ser mere rosenrødt ud for markedssegmentet, siger Adrian Lloyd, CEO i Interact Analysis

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08