Terma kæmper mod afmatningen
Både omsætning og overskud fik et hak nedad hos Terma i 2012/2013. Nye markeder skal dog sikre væksten i de kommende år.
Det samlede resultat var stort set som forventet i et internationalt forsvars- og sikkerhedsmarked, der er kendetegnet ved store ændringer, og som er svært uforudsigeligt:
- Aerospace- og forsvarsmarkederne i Europa og USA er mærkede af vedholdende besparelser og nedskæringer. De eneste regioner, som oplever vækst på forsvarsområdet, er dele af Mellem- og Fjernøsten samt Brasilien, siger administrerende direktør Jens Maaløe.
- Det påvirker vores amerikanske og europæiske kunder og resulterer i langvarige beslutningsprocesser, øget konkurrence og betydelig usikkerhed omkring tidspunkter for kontraktindgåelse. Vores modtræk til denne situation, som har præget vores forretning de senere år, er en fortsat styrkelse af vores globale tilstedeværelse specielt i de regioner, der har vækst. Vi er således i færd med at etablere en repræsentation i Indien, som de kommende år forventes at øge investeringerne i forsvarsmateriel og i samarbejdsrelationer med internationale leverandører. På lidt længere sigt forventer jeg også en etablering i Mellemøsten, fortsætter han.
Kæmpekontrakter giver solid ordrebog
På den positive side kunne Terma glæde sig over en solid ordreindgang i regnskabsåret på hele 2,037 mia. kr., og den samlede ordrebeholdning kravlede ved udgangen af regnskabsåret op på 2,188 mia. kr. Den store ordretilgang og ordrebeholdning omfatter aktiviteter indenfor alle tre forretningsområder Defense & Security, Space og Aerostructures, men har i særlig grad betydning for aktiviteterne i Termas fabrik i Grenaa.
To langtidskontrakter indgået i regnskabsåret med henholdsvis Northrop Grumman og Lockheed Martin på tilsammen omkring 1 mia. kr. på levering af komponenter i komposit til det amerikanske kampfly F-35 sikrer et godt grundlag for den fortsatte udvikling af forretningsområdet og beskæftigelsen i virksomheden i Grenaa.
- Terma har over de senere år investeret et trecifret millionbeløb i teknologi, produktion og kvalitetssikring for at strømline produktionen og kvalificere virksomheden som leverandør til det amerikanske F-35-program. Med de to langtidskontrakter har vi, på trods af et højt dansk omkostningsniveau, sikret os en værdifuld position i konkurrencen med andre internationale leverandører, men vi skal fortsat udvikle virksomheden for at leve op til de meget skrappe betingelser på områder som pris, leveringstider og et konstant højt kvalitetsniveau, siger Jens Maaløe.