23948sdkhjf

Robotdirektør efter seks år med underskud: - Jeg tror, vi får sorte tal i 2025

Investorerne tror stadig på OnRobot. Der er ingen af de oprindelige investorer i virksomheden, der er sprunget fra

Enrico Krog Iversen har prøvet meget inden for robotbranchen. Han var manden, der gjorde Universal Robots til en kommerciel succes, og han tjente millioner på at sælge sin andel af virksomheden til amerikanske Teradyne.

Siden 2018 har han stået i spidsen for OnRobot, der i dag har 130 medarbejdere. OnRobot har investeret voldsomt i udvikling af  en lang række elektriske fleksible gribere til kollaborative robotter og i software. Der er også investeret kraftigt i et salgsapparat i såvel Europa som USA og Asien. OnRobot vil være globale.

Foreløbig har det ikke været en kommerciel succes. De sidste tre regnskabsår har OnRobot tabt 600 mio. kr., senest 166 mio. kr. i 2022, og investorerne har i flere omgange måttet skyde flere penge ind i virksomheden. Men Enrico Krog Iversen og de øvrige investorer, deriblandt Vækstfonden, tror stadig på det.

- Hvor længe kan I blive ved?

- Vi har tabt voldsomt mange penge, og det har krævet større investeringer, end vi oprindeligt havde forudsat, siger Enrico Krog Iversen. 

- Vi kan blive ved så længe investorerne stadig er med på vognen, og så længe at vi ser en fornuftig udvikling i tallene, siger han.

Han fremhæver også, at alle udviklingsomkostninger er bogført på driften i det enkelte regnskabsår, hvor man sagtens kunne forsvare at afskrive udgifterne over nogle år.

Enrico Krog Iversen viser rundt i OnRobots hovedkvarter, som ligger i et industrikvarter i det østlige Odense. Her er en stor udviklingsafdeling, et værksted, hvor griberne testes, og en stor montageafdeling, hvor griberne bliver sat sammen.

- Vi har plads nok til at udvide produktionen meget, siger han.

Salget stiger 40 procent

Salgskurven er kraftig stigende, og det gør Enrico Krog Iversen optimistisk.

- Vores salg stiger 40-45 procent om året. Det er mindre end jeg gerne ville have, men det er stadig bedre end markedet. Det begynder at gå i den rigtige retning. Vi har en fornuftig vækst i år, hvor vi havde en rigtig stærk start på året. Så vi vil se et mindre underskud end sidste år, siger han.

- Det klassiske spørgsmål er, hvornår OnRobot begynder at give overskud?

- Ja, og det klassiske svar er, at det er svært at sige. Men, jeg tror, vi begynder at se sorte tal i 2025, siger han.

Ligesom Universal Robots lancerede en kollaborativ robotarm, som var let at programmere, så satser OnRobot på kollaborative gribere og værktøjer, som er lette at installere, og som er fleksible alt efter emnet. OnRobot vil gøre det nemt for virksomheder at automatisere.

Stigende markedsandel

I en branche, hvor salgstal bliver holdt tæt til kroppen, ser Enrico Krog Iversen indikationer af, at OnRobot erobrer markedandele.

- Det er svært at opgøre en markedsandel på robotmarkedet. Men vi kan se, at for nogle af de robotproducenter, som oplyser antal solgte robotter, kan vi se, at vores andel af gribere og værktøj er voksende, siger han.

Ny investeringsrunde

Men salgstallene til trods, så er OnRobots udgifter - til blandt udvikling - stadig langt højere end indtægterne. Det er tidligere blevet udlignet med nye kapitalindskud fra ejerne.

- Skal investorerne også op med flere penge i år?

- Ja, vi er i gang med en investeringsrunde lige nu, og der ser ud til at være opbakning. Vi er stadig i god dialog med investorerne, og også med nye investorer, siger Enrico Krog Iversen.

Virksomhed i tre lande

OnRobot er opstået som en fusion i 2018 mellem det oprindelige danske firma OnRobot og henholdsvis det ungarske OptoForce og det amerikansk firma Perception Robotics. OnRobot har stadig afdelinger i både Ungarn og USA.

- Investorerne fra Ungarn og USA er stadig med i virksomheden, og vi har ikke nogen investorer, som har trukket sig ud af ejerkredsen, siger Enrico Krog Iversen.

Han og hans familie ejer selv 11 procent af OnRobot. 

Vil det vise sig at være en god investering?

- Historien vil vise, om vi så rigtigt, smiler Enrico Krog Iversen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047