23948sdkhjf

AAU udvikler bæredygtig generator

Aalborg Karneval har i samarbejde med AAU og to firmaer fået udviklet en bæredygtig generator til den fælles paradevogns musikanlæg.
Karneval er en fest, og i år bliver festen sundere for både karnevallets deltagere og miljøet. Karnevalsforeningen har valgt at udskifte den gamle benzingenerator, der hidtil har drevet karnevalsvognens store musikanlæg, med en miljøvenlig generator baseret på den nyeste teknologi inden for brændselsceller og lithium-ion batterier.

- En bæredygtig generator har store perspektiver for karnevalet. Det handler både om driftssikkerhed, forurening og mindre støj. Dieselgeneratorer er tunge og ikke særlig kønne, så det er heller ikke godt ud fra en kunstnerisk synsvinkel, siger Klaus Bystrup fra Karnevalsforeningen.

Generatoren til musikanlægget er et nordjysk joint venture mellem Karnevalsforeningen, Aalborg Universitet, det nordjyske firma SerEnergy og firmaet Clayton Power. Universitetets bidrag er en gruppe dygtige studerende, der har beregnet, konstrueret og testet, så den nye generator yder præcis det, den behøver under de givne forhold. Det betyder, at udslippet af CO2 er så lavt, som det overhovedet lader sig gøre.

Uden larm og benzin
- Det larmer og oser ikke. Det ødelægger meget af oplevelsen ved karneval, hvis der står en generator og larmer ved siden af én. Den eneste ulempe er faktisk prisen, fordi teknologien er så ny, fortæller Nicolaj Winther Johansen, en af de studerende, der har været med til at skabe den nye generator.

Vejleder for de studerende og en Danmarks førende eksperter inden for brændselsceller, lektor Mads Pagh Nielsen fra Institut for Energiteknik, uddyber:

- Det interessante ved den brændselscellebaserede generator er, at brændstofforbruget er betydeligt lavere end for de konventionelle benzin- eller dieselgeneratorer, der typisk anvendes som energiforsyning på karnevalsvognene i dag. Samtidig udledes ingen skadelige partikler eller andre giftstoffer, og generatoren er stort set lydløs. Systemet er således både energibesparende, miljøvenligt og tilbyder samtidig flere andre fordele, siger Mads Pagh Nielsen.

Hjælpsomme firmaer gør det muligt
De to firmaer Clayton Power og SerEnergy er årsagen til, at den miljørigtige generator overhovedet kan lade sig gøre. Firmaerne har udlånt udstyr til en værdi af godt 200.000 til Karnevalsforeningen og de studerende.
Clayton Power og SerEnergy har i samarbejde udviklet et såkaldt ’hybrid mobile power system’, hvor brændselsceller og batterier arbejder sammen. Samarbejdet mellem de to energikilder gør det muligt at konstruere energi-systemer, der kan drive for eksempel et musikanlæg med en langt lavere gennemsnitsydelse, uden at systemet mister evnen til at yde store mængder energi. Karnevallets deltagere skal altså ikke frygte, at bassen ikke pumper så højt, som den plejer.

Karnevalsvognen med den nye generator bliver vist frem til ’Åben Vogn’ arrangementer d. 17.-18. maj, og vognen kan selvfølgelig også opleves til det store karnevalsoptog d. 25. maj.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062