23948sdkhjf

Sniffer-certificerede danske droner oplever overvældende efterspørgsel

Som de første i verden har Explicit ApS fået akkrediteret sin dronebaserede målemetode af klimagas-udslip, og virksomheden mærker kæmpe efterspørgsel fra olie-, gas- og vandselskaber

En af de største udfordringer i den globale klimakrise er at få præcise målinger af, hvor og hvor meget metan, der faktisk udledes fra energiproduktion, landbrug og industri. Dén udfordring har den danske ingeniørvirksomhed Explicit ApS i Virum taget på sig og udviklet en målemetode, hvor man med snifferdroner kan kortlægge og ikke mindst bestemme den samlede mængde af klimagas, som lækker fra et anlæg.

Metoden, som kaldes DFM (Drone Flux Measurement Method), er netop – som den første dronebaserede metode til gasmåling i verden – blevet godkendt af DANAK som akkrediteret målemetode til kvantificering af diffuse udledninger på anlægsniveau, skriver Explicit i en pressemeddelelse.

- Akkrediteringen er et nybrud for dronerne og for måden, vi måler de faktiske klimagasudledninger på. Indtil videre har droner primært været noget, vi har brugt til visuelle inspektioner, og når det gælder emissioner, har det ikke haft samme vægt som andre, traditionelle målemetoder. Men det ændrer sig nu, siger virksomhedens administrerende direktør, Jon Knudsen.

- Fremadrettet kan vi lave klimamålinger med droner efter de samme kvalitetsstandarder, som gælder for andre akkrediterede målemetoder, og vi kan som akkreditereret testlaboratorie tilbyde den samme uafhængige verificering, som gælder for andre miljøundersøgelser, forklarer han.

Både gas og vind

Direktøren forklarer, at det helt unikke ved metoden, er at dronerne ud over at måle gaskoncentrationerne også kan måle vinden, mens den flyver. 

- Fordi vi kan fastlægge både gas og vind med stor præcision kan vi også visualisere udledningerne på en måde, som ingen andre kan, og det styrker arbejdet med at identificere kilderne og reducere udledningerne, siger Jon Knudsen.

Og direktøren glæder sig ikke kun over, at metoden som den første af sin slags er blevet blåstemplet, men også over, at der er mange, der ser potentiale i dronebaserede målemetoder - især på steder, hvor det er svært at komme til med andre teknologier, som f.eks. offshoreplatforme.

- Vi oplever i øjeblikket en ganske overvældende efterspørgsel fra oliegasselskaber og vandselskaber i ind- og udland. Især for metanmåling både on- og offshore, men også for lattergas og CO2. Samtidig forventer vi, at der kommer ny metanlovgivning i EU, som vil stille krav til akkrediterede målinger, hvilket vi nu kan tilbyde, siger Jon Knudsen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: droner
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.439