23948sdkhjf

Haldor Topsøes grundlægger fejrer 100 års fødselsdag

Haldor Topsøe, grundlæggeren af den globalt førende teknologi- og katalysatorvirksomhed Haldor Topsøe A/S, fylder 100 år den 24. maj.
Alderen til trods er Haldor Topsøe stadig aktivt involveret i virksomhedens daglige drift som arbejdende bestyrelsesformand. Haldor Topsøe blev uddannet kemiingeniør i 1936 og besluttede fire år senere at grundlægge en ingeniørvirksomhed inden for kemibranchen. Det blev begyndelsen til Haldor Topsøe A/S.

Haldor Topsøe grundlagde sin virksomhed ud fra en overbevisning om, at dens forskning ville kunne udbrede fordelene ved katalyse til virksomheder i hele verden. I dag, mere end 73 år senere, har Haldor Topsøe A/S 2.394 ansatte og afdelinger i 10 lande i fem verdensdele.

Virksomhedens katalysatorer og teknologier er med til at løse presserende globale problemer og udfordringer i forhold til miljø, energi og fødevareforsyning. For eksempel anvendes Topsøes teknologier til produktion af rent brændstof fra råolie og biomasse, fjernelse af skadelig udledning fra kraftværker og udstødning fra biler samt forbedring af effektiviteten i industrielle processer. Topsøes katalysatorer spiller også en nøglerolle i fremstillingen af en stor del af verdens kunstgødning.

Prisregn over Topsøe
I årenes løb har Haldor Topsøe opnået stor indflydelse og enestående resultater overalt på kloden, og han har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger, som kun få andre danskere er blevet tildelt. Det drejer sig bl.a. om Storkorset af Dannebrogordenen, C.F. Tietgen medaljen, Videnskabernes selskabs guldmedalje, et æresdoktorat i teknologi ved Chalmers tekniske højskole ved Göteborgs universitet samt den franske orden L’Ordre National de la Légion d’Honneur.

I 1991 modtog Haldor Topsøe også den prestigefyldte Hoover-medalje for sin “tekniske indsigt og entreprenørånd samt sit engagement med ledere i udviklingslande, og for sit betydelige bidrag til at øge verdens fødevareproduktion via anvendelsen af teknologi.”

Fejring gennem hele maj
I den kommende måned vil Haldor Topsøe afholde en række arrangementer for at fejre virksomhedens grundlægger. Den 16. maj afholdes en særforestilling i Det Kongelige Teater for 800 indbudte gæster.

Dagen efter, den 17. maj, er Haldor Topsøe A/S vært for et symposium, der afholdes på Haldor Topsøes bopæl i Frydenlund nord for København. Symposiet vil have fokus på drøftelse af globale sociale og videnskabelige spørgsmål – emner, som har ligget Haldor Topsøe tæt på sinde hele livet. Blandt hovedtalerne er generaldirektør Pascal Lamy fra Verdenshandelsorganisationen samt direktør Paul Alivisatos fra Lawrence Berkeley National Laboratory.

Desuden vil Haldor Topsøe den 21. maj afholde en åben reception i virksomhedens hovedkontor i Lyngby, hvor forretningsforbindelser og andre relationer vil få lejlighed til at overbringe deres lykønskninger til Haldor Topsøe.

På topsoe100.com er der flere oplysninger om Haldor Topsøe selv og virksomheden Haldor Topsøe A/S samt praktiske oplysninger om de fødselsdagsarrangementer, der løber af stabelen i maj måned.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.485