23948sdkhjf

Tidlig version af cyberkrigsvåben afdækket

Symantec har fundet og afdækket den tidligst kendte version af den berygtede Stuxnet-malware.
Stuxnet 0.5 var designet til at lukke for de ventiler, som ledte hexaflourid-gas ind i de uranberigende centrifuger i Naranz, Iran.

Symantec har fundet og afdækket Stuxnet 0.5. En malware, som opererede mellem 2007-2009, og havde en helt anden angrebsmekanisme end dens nu meget kendte efterfølgere, som var designet til at afbryde berigelsen af uran i de iranske uranberigelses-faciliteter i Naranz. Stuxnet beviste, at en ondsindedet software succesfuldt kan ramme et lands infrastruktur. Det fortalte President for Products and Services Francis DeSouza, Symantec, i dag på sikkerhedskonferencen RSA.

- I 2010 blev Stuxnet kendt som den første software, der blev brugt som cybervåben. Der blev fundet spor i koden, som tydede på, at der kunne være andre versioner af Stuxnet med andre funktionaliteter. En af disse versioner, Stuxnet 0.5, er nu fundet, og giver os helt ny viden om udviklingen af Stuxnet, siger it-sikkerhedsekspert Peter Schjøtt, Symantec.

Symantecs undersøgelser indikerer, at Stuxnet 0.5 var designet til at lukke for de ventiler, som ledte hexaflouorid-gas ind i de uranberigende centrifuger i Naranz, Iran. Angrebet ville kunne forårsage alvorlig skade på de ramte centrifuger og derned sætte arbejdet med at berige uran tilbage.

Det antages, at de senere versioner af Stuxnet påvirkede operationerne i Natanz-faciliteterne, men det er uklart, om formålet med Stuxnet 0.5 blev opnået. Med den nye viden om Stuxnet-projektet tyder meget på, at arbejdet med malwaren kunne være startet allerede i 2005 eller før.

Om Stuxnet 0.5
• Stuxnet 0.5 blev bygget på Flamer-platformen og indeholder stykker af den kode, som manglede i de senere versioner.
• Ligesom Stuxnet 1.x. var Stuxnet 0.5 en kompliceret malware, som det har krævet megen tid og store færdigheder at fremstille
• Stuxnet 0.5 blev spredt frem til 4. Juli 2009
• Det vides ikke om Stuxnet 0.5 lykkedes med sit formål
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062