23948sdkhjf

Spændingsoptimering - en effektiv metode til el-besparelser

Elforsk-projekt påviser, at man ved at sænke spændingen kan spare el, samtidig med at el-udstyret holder længere.
Projektet, hvor blandt andet Teknologisk Institut, Københavns Lufthavne A/S, NRGi, Lokalenergi og Dansk Energi Analyse deltog, udførte både laboratoriemålinger af el-motorers, lyskilders og elektronisk udstyrs el-forbrug ved forskellige spændingsniveauer og el-kvaliteter, ligesom der blev indsamlet oplysninger fra afsluttede projekter i flere danske private og offentlige ejendomme.

Resultaterne viste, at spændingen mange steder er højere end nødvendigt, og at det medfører øget el-forbrug til især belysning og lavt belastede motorer. Ved at sænke spændingen, men stadig holde den inden for standardens grænser mellem 207 og 253 V, kan der spares el, samtidig med at udstyret holder længere.

Spændingsoptimering vigtigt led i energieffektivisering
Divisionschef Morten N. Jensen fra TecPartnering i Holte, som distribuerer spændingsoptimerings-udstyr fra powerPerfector i Skandinavien, mener, at spændingssænkning, -regulering og -optimering i alt for lang tid, er blevet fremstillet i et forkert lys og dermed uretmæssigt er misforstået. Imens udlandet for længst har taget metoderne til sig som vigtige energieffektiviserende værktøjer, spekuleres der i Danmark stadig i om det duer.

- Et grønt paradigmeskifte, hvor der i højere grad fokuseres på optimering af forsyningskilden er ellers yderst tiltrængt, siger Morten N. Jensen og forsætter:

- Der er en række grunde til, at vi har et overforbrug af el-energi. En af dem ligger lige foran næsen af os og skyldes misforholdet mellem den elektricitet, som er nødvendig til at drive el-udstyr og den energi, der rent faktisk leveres til vores bygninger. Det er det som Elforsk i samarbejde med Teknologisk Institut nu har fastslået, og som, vi håber, kan afslutte debatten om, hvorvidt det nu også er tilfældet. Desuden er de leverandører, som har været udvalgte sparringspartnere undervejs i Elforsk-projektet, repræsentanter for store verdensomspændende brands på elektroteknisk/-mekanisk udstyr, og har globalt tusinder af referencer, at trække på. Det i sig selv, burde være tillidsvækkende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078