23948sdkhjf

DI: Danmark bagud med teknologisk forskning

Teknisk videnskab er et område, hvor andre lande, vi normalt sammenligner os med, satser langt mere, end vi gør herhjemme, siger DI’s forskningspolitiske chef.
Der er brug for et markant kursskifte i prioriteringen af de offentlige forskningsmidler med en højere prioritering af teknologisk forskning, hvis Danmark på det felt ikke skal sakke agterude i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.

Som del af teknisk forskning bør eksempelvis produktion og digitale løsninger prioriteres i langt højere grad, hvis det stod til DI’s forskningspolitiske chef Charlotte Rønhof. Teknologisk forskning er samtidig afgørende for nye løsninger og produkter inden for f.eks. energi, fødevarer og sundhed.

Andre lande satser langt mere
- Teknisk videnskab er et område, hvor andre lande, vi normalt sammenligner os med, satser langt mere, end vi gør herhjemme. Mange andre lande har således fundet ud af, at match mellem de offentlige forskningsmidler og virksomhedernes efterspørgsel er afgørende for at skabe vækst og beskæftigelse, forklarer Charlotte Rønhof.

Hun henviser til, at Danmark kun afsætter 14 procent af det offentlige forskningsbudget til teknisk forskning ifølge tal fra Forskningsbarometer 2012, udgivet af Styrelsen for Forskning og Innovation. Det står i skærende kontrast til en DI-undersøgelse, hvor virksomhederne særligt ønsker teknisk forskning prioriteret højt i den offentlige forskning. Samlet set mener to ud af tre virksomheder, at teknisk eller naturvidenskabelig forskning er mest relevant for dem.

En sølle 27. plads
- 14 procent udløser kun en sølle 27. plads i OECD. Til sammenligning prioriterer Tyskland 23 procent, Finland 26 procent og Sverige 22 procent til teknisk forskning, slår DI’s forskningspolitiske chef fast.

Hun peger desuden på, at virksomhedernes efterspørgsel efter teknisk forskning og kompetencer også viser sig ved, at ingeniører har en dobbelt så lav arbejdsløshed som f.eks. humanistiske kandidater.

- Det har stor betydning i forhold til, hvad man investerer i. Man får så klart ikke det samme potentiale i forhold til erhvervssamarbejde og innovation ud af humanistisk forskning som teknologiforskning. Og det har politikerne været længe om at erkende, mener Charlotte Rønhof.

Går i den gale retning
I den seneste finanslov går det i den helt gale retning. Samlet set er Højteknologifonden, Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation blevet reduceret fra 2,5 milliarder kroner i 2012 til 2,2 milliarder kroner i 2013. Samtidig ligger universiteternes prioritering af egne basismidler langt fra at kunne rette teknisk forskning op.

- På den måde kommer Danmark til at tabe i konkurrencen med andre lande, vi konkurrere med, fordi vi ikke investerer i teknologisk forskning på samme niveau, konstaterer DI’s forskningspolitiske chef.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078