23948sdkhjf

Verdensberømt it-forsker til Danmark

Professor Lars Mathiassen, der er medstifter af Center for Procesinnovation på Georgia State University i Atlanta taler på konferencen Beyond Agility den 5. februar 2013.
Agil systemudvikling er blevet et mantra hos store dele af den danske softwarebranche i løbet af de sidste 10-20 år. Det gælder både it-organisationer, som er dedikerede til softwareudvikling, og de mange software-udviklere i industrien.

Det har været en meget positiv udvikling for branchen, men metoden har også en række svagheder, som træder tydeligere og tydeligere frem og blandt andet giver sig til udtryk i vanskeligheder ved at sikre kortsigtet effektivitet og langsigtet innovation.

System-fascination skubbet i baggrunden
Derfor er der et stigende behov for, at vi i Danmark tager metoden op til overvejelse, mener professor Lars Mathiassen, der gæster Aalborg Universitet den 5. februar 2013:

- I it-branchens barndom kunne it-organisationer og softwareudviklere godt tillade sig at være nørdede og udelukkende fokusere på bits og bytes. Så kom it-revolutionen i 80’erne og 90’erne, og industrien blev så stor, at der var behov for en mere dynamisk og professionel tilgang til systemudvikling. Det var her, at det agile manifest fik sin berettigelse, idet den agile metode tilsiger en langt mere kundeorienteret systemudvikling med fokus på samarbejde og krav fra omgivelserne frem for ren system-fascination, forklarer Lars Mathiassen fra Georgia State University.

Lars Mathiassen er i dag blandt de førende i verden inden for it-ledelse og har sin daglige gang på Georgia State University i Atlanta.

Vi skal tilbage på midten af vejen
Han er kritisk over for den agile systemudvikling, som store dele af it-branchen arbejder efter, fordi den til en vis grad ignorerer basal organisationsteori og god projektledelse. Alt for mange virksomheder og systemudviklere er gået over i den modsatte grøft, mener han:

- Det agile manifest skabte en masse energi, fordi det tvang virksomhederne til at være kunde- og ikke systemfokuserede. Men den agile tilgang er også naiv, fordi kortsigtet produktivitet og langsigtet innovation pludselig er blevet sekundære. Derfor skal it-organisationerne tilbage på midten af vejen og lære at bruge både venstre og højre hånd, pointerer han.

Og Lars Mathiassen mener netop, at vi skal lære at tage det bedste fra begge verdner. Derfor er han fortaler for den ambidextrale tilgang, hvor du både er kunde- og innovationsrettet og har fokus på produktivitet og god projektledelse.

Skal udfordre den gældende praksis
Beyond Agility lægger derfor nu navn til en ambitiøs konference på Aalborg Universitet den 5. februar, hvor også professor Pernille Kræmmergaard, der er leder af Center for It-ledelse på Aalborg Universitet, og lektor ved Institut for Datalogi Ivan Aaen giver deres bud på henholdsvis ”it-ledelse i dynamiske omgivelser” og ”software innovation”. Formålet er blandt andet at give it-organisationer et bedre fundament for fremtidig vækst:

- Det er vores fornemmeste opgave at understøtte it-organisationernes udvikling og løbende at udfordre den praksis, som er gældende. Nu er det lykkedes os at hente en af de største kapaciteter i verden inden for området til Danmark, og vi håber, at både ikt-virksomheder og udviklere fra andre dele af dansk erhvervsliv, vil benytte sig af lejligheden til at blive inspireret i forhold til fremtidens software-udvikling, siger netværksleder Birgit Pia Nøhr fra BrainsBusiness, og fortsætter:

- Beyond agility er et godt bud på, hvor vi skal bevæge os hen, og netop lønsomhed og vækst kommer mere i fokus i de kommende år, nu hvor the new normal for alvor har bidt sig fast, siger hun.

Fakta
Konferencen Beyond Agility afholdes i Nordkraft i Aalborg den 5. februar 2013. Konferencen er arrangeret af den nordjyske ikt-klynge BrainsBusiness i samarbejde med masteruddannelsen i it på Aalborg Universitet.

Udover Lars Mathiassen, Pernille Kræmmergaard og Ivan Aaen vil der også være indlæg fra virksomheder inden for it-systemudvikling, it-ledelse og it-innovation i dynamiske omgivelser. Jesper Sandvad fra Rohde & Schwarz skal blandt andet holde et indlæg om deres erfaringer med agile processer i en it-udviklingsvirksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281