23948sdkhjf

Kaotisk 2023-start i elektronikbranchen: Fyringer og konkurser på stribe - og et enkelt lyspunkt

Januar måned har mildt sagt været dyr for elektronikbranchen, der for alvor begynder at mærke konsekvenserne ved inflationen, den manglende købelyst hos slutbrugerne og de fortsatte vanskeligheder med at skaffe komponenter, og flere produktionsvirksomheder oplever nedgang i ordrebeholdningen.

Både nationalt og internationalt har 2023 som følge heraf indtil videre været præget af flere store fyringsrunder og konkurser, og herunder følger en række eksempler fra Electronic Supplys spalter i januar.

Rumfolk måtte fyre en tredjedel

Året var kun et par uger gammelt, da det kom frem, at satellitproducenten Gomspace fra Aalborg måtte afskedige 45-55 medarbejdere. Det kom som en overraskelse, efter CEO Niels Buus i efteråret 2022 havde givet udtryk for, at tabet af en stor ordre ikke ville betyde fyringer - men det gjorde det så alligevel.

Få dage efter nyheden om fyringerne kom det frem, at Niels Buus ville træde ned som CEO i Gomspace, og bestyrelsesformand Jens Maaløe ville gøre det samme.

Her lød det dog, at Niels Buus' farvel til virksomheden ikke havde noget at gøre med fyringsrunden, mens Jens Maaløes stop som formand skyldtes helbredsproblemer.

Internationale giganter nedlægger tusindvis af stillinger

Også hos de store internationale tech-mastodonter er de ramt ind i en nedadgående kurve, og det har ført til en stor række fyringer.

Blandt andet hos Microsoft, der skærer 10.000 stillinger, mens IBM fyrer 3900 og Philips smider 6000 på porten.

Komponentvirksomhed nedlægger filippinsk fabrik

For Roskilde-virksomheden Sonion, der udvikler og producerer komponenter til headsets og høreapparater, bød 2022 på et strategisk skifte til produkter med større indtjening. Det har betydet, at virksomheden ikke længere udnyttede den fulde kapacitet på fabrikken i Filippinerne, og derfor har man valgt at lukke den.

Det betyder, at de 1200 ansatte på fabrikken i løbet af det næste år må finde sig et nyt arbejde.

Fejlslagne investeringer betød konkurser

Hos Sinitone, der sælger høreapparater og blandt andet har gjort sig i mobile høretest, har de måttet sande, at et udenlandsk sats kan blive dyrt. De havde forsøgt sig med et udenlandsk eventyr, men det lykkedes ikke, og så var kassen tom. Det betød, at virksomheden i begyndelsen af januar blev begæret konkurs.

Det samme gør sig gældende for den fynske dronevirksomhed Integra, der havde postet et stort beløb i HCA Airport i Odense, hvor man ville udvikle sine droneaktiviteter.

Men forretningen gik ikke som planlagt, og da et større projekt i Ghana ikke gik igennem og de ansatte ikke fik deres løn, valgte de at begære Integra konkurs.

En redning på målstregen

Efter Kobots først gik under rekonstruktion og fyrede stifter Peter Hartvigsen i slutningen af sidste år, blev de først på året begæret konkurs.

Dermed så det ud til, at det endegyldigt var slut for den fynske producent af byggerobotter, men sådan skulle det ikke gå.

I 11. time kom en gruppe af ansatte anført af direktør Christina Grigoriou Dalsgaard på banen og købte konkursboet, hvor de sammen med flere af virksomhedens tidligere investorer vil drive Kobots videre i et nyt selskab.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078