Time-lapse videoer skal optimere opsætningen af vindmøller
Den danske virksomhed Claviate ApS har dokumenteret signifikante besparelser på omkostningerne ved installation af havmøller med sin teknologi.
Nu er virksomheden i gang med at dokumentere samme fordele på land. Det sker i en ny, gigantisk vindpark i Sverige.
- Den komplicerede proces med at bygge mange møller vil normalt være præget af forsinkelser, spildtid og uforudsete udfordringer. Men med vores teknologi skaber vi forudsigelighed i byggeriet og afdækker det skjulte potentiale for forbedringer, forklarer Kasper Kratmann, CEO og stifter af Claviate.
Claviates teknologi registrerer hele byggeforløbet ved hjælp af optagelser fra kameraer på tre af byggekranens sider. Hver 10. sekund sendes fotos af processen direkte fra kameraerne op til skyen, hvor avanceret software sammensætter billederne til timelapse video.
Videoen aflæses automatisk ved hjælp af kunstig intelligens og omdannes til data. Dermed registreres alle fremskridt og afvigelser straks, mens de tonstunge elementer løftes og samles 120 meter over grantræernes toppe. Det databaserede indblik optimerer både den aktuelle byggeproces og planlægning på den lange bane.
- Vores teknologi giver et unikt overblik til søs. Hver eneste detalje er registreret, behandlet og kommunikeret næsten samtidig med, at det foregår. Alt tyder heldigvis på, at vi kan overføre succesen fra effektivisering af opsætning af havmøllerne til land, selvom arbejdsgangene ved installation af landmøller er anderledes, forklarer Mathias Kaastrup-Olsen COO i Claviate.
Fri for papirarbejde
Projektmanager Paul Rausch fra Siemens Gamesa anvender i forbindelse med opførelsen af en vindmøllepark ved Bjørnebjerg kun 730 kilometer fra den nordlige polarcirkel. Her opstiller RES lige nu 60 Siemens Gamesa vindmøller. Den store vindpark skal forsyne over 300.000 husstande med grøn energi.
- Med overblikket fra Claviates teknologi undgår vi en masse papirarbejde for site-teamet på et projekt. Statusrapporteringen kan nu foregå automatisk. Den nyttige info gør, at site manageren kan forlade skrivebordet og være mere direkte involveret i installationsprocessen. Det giver også tid til og mulighed for at definere optimering og forbedringer, som hurtigt visualiseres og præsenteres med Claviate-teknologien, siger Paul Rausch.
Med Claviates teknologi tager det kun knap tre minutter at afspille en hel arbejdsdag på 18 timer som time lapse video. Alle personer sløres automatisk med heldækkende grå felter, inden billederne aflæses til rapportering. Dermed foregår dokumentationen 100% efter internationale GDPR-regler.
Samtidig indeholder time lapse videoen stadig relevant information om fremgangen i opsætningen – eller mangel på samme.
Projektet gennemføres ved hjælp af ressourcer fra EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.