23948sdkhjf

Robotterne har været helt afgørende: - Ellers var vi her ikke i dag

Bjerrum Nielsen i Vestjylland anskaffede sin første robot for snart 40 år siden

For 39 år siden købte virksomheden John Bjerrum Nielsen A/S i Bramming den første robot. Siden er der indkøbt den ene robot efter den anden, så virksomheden er blandt de virksomheder, som har flest robotter.

Det er direktør Allan Lawaetz Nielsens filosofi, at robotterne skal tage mest muligt af det ensformige arbejde - ikke mindst i lyset af manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Den vestjyske underleverandør med cirka 120 medarbejdere har i dag 24 robotter. De fleste af robotter arbejder i sprøjtemalekabinerne, hvor tre robotter arbejder sammen om at lakere emnerne. Selv om det er enorme robotarme, så arbejder de hurtigt og sikkert.

Bjerrum Nielsen har også eksempelvis en robot til at skrue skruer i, og en anden robot, der stryger stof på en flade.

Tre nye robotter

I disse måneder er Bjerrum Nielsen ved at indkøre tre nye robotter, som udfører slibeopgaver. To af dem bliver programmeret med Mimic, som er et intuitivt program, hvor medarbejderen viser slibebevægelsen til robotten, hvorefter robotten udfører det. Altså ingen traditionel programmering.

Allan Lawaetz Nielsen viser en af robotterne.

- Det er tungt at stå med sådan nogle store metalemner og slibe i hånden. Derfor er vi ved at programmere den her UR-robot til det, siger Allan L. Nielsen.

De næste robotter er allerede på tegnebrættet.

- Vi har altid været meget innovationsdrevne. Jeg er helt sikker på, at hvis John Bjerrum Nielsen ikke havde købt den første robot i 1983, så havde vi ikke været, hvor vi er i dag. Så var vi blevet overhalet af udviklingen, siger Allan L. Nielsen.

- Vores brug af robotter har medvirket til, at vi har kunnet vokse fra at have ét maleanlæg dengang til fire maleanlæg i dag.

Sliberobotter betyder en væsentlig effektivisering.

- Én mand kan lave det arbejde, som vi var to mand om tidligere, siger Allan L. Nielsen.

Industrilakering er en af Bjerrum Nielsens centrale kompetencer. Derudover udfører virksomheden også CNC-bearbejdning, slibning og montage.

"Klone" medarbejdere

- I mange processer kan vi få robotten til at gøre mere end halvdelen af arbejdet. Så kan vi strække medarbejdernes kompetencer. Det handler om at "klone" de dygtige medarbejdere. Forstå mig ret, siger Allan L. Nielsen.

- Det har været en udfordring i en hel del år at få tilstrækkeligt med faglærte. Jeg er sikker på, at det også betyder noget, at vi har haft robotter i så mange år. Vi tør lege med nogle af de her ting. Medarbejderne er ikke bange for robotterne. De er trygge ved dem, siger han.

B&O som kunde

Den første robot hos Bjerrum Nielsen var en lakeringsrobot, som blev købt i 1983. Robotten og den automatisering, den repræsenterede, imponerede B&O så meget, at B&O bad virksomheden om at levere dele til fjernsyn og højttalere.

- B&O kunne se, at der var noget fremsyn i virksomheden, og derfor fik vi en kontrakt med dem, fortæller Allan L. Nielsen. 

De to virksomheder fik et tæt forhold, og B&O var i en kortere årrække også aktionærer i Bjerrum Nielsen. Endnu i dag producerer Bjerrum Nielsen mange dele til B&O's fjernsyn og højttalere. Det gælder blandt andet front- og bagpaneler til B&Os fjernsyn.

Mere robotkompetence

Med 24 robotter i huset er der brug for noget robotkompetence. Hidtil har Bjerrum Nielsen kun haft en enkelt robottekniker. Men virksomheden har netop ansat en ekstra robottekniker.

- Vi er glade for, at vi nu har to robotteknikere. Desuden satser vi på, at en gruppe af vores dygtige medarbejdere lærer at bruge Mimic-systemet, så de selv kan programmere robotterne. På den måde får vi skaleret robotkompetencen meget, siger Allan L. Nielsen.

Bjerrum Nielsen A/S

Bjerrum Nielsen A/S blev stiftet i 1949 af Niels Bjerrum Nielsen. Da var der tale om et snedkerværksted, hvor man producerede radiokabinetter i træ, blandt andet til Bang & Olufsen

I 1976 tog sønnen John Bjerrum Nielsen over. I 1983 blev de første robotter taget i brug, og det blev starten på en intensiv automatisering. Virksomheden arbejder nu primært med industrilakering og med CNC-bearbejdning.

Bang & Olufsen har i mange år været en stor kunde, og derfor blev virksomheden fra 1999 medejer af Bjerrum Nielsen.

I 2014 gennemførtes et ejerskifte, hvor Dansk Ejerkapital købte 40 procent af aktiekapitalen. I de følgende par år blev adm. direktør Allan Lawaetz Nielsen medejer af virksomheden, mens B&O trådte ud af ejerskabet. Bjerrum Nielsen-familien har stadig en væsentlig ejerandel.

I 2019 købte Bjerrum Nielsen aktiemajoriteten i pulverlakeringsvirksomhederne P. Schmidt Ringsted A/S, Baltic Industrial Coating i Litauen og Latvia Industrial Coating i Letland. Dermed råder virksomheden både over vådlakering og pulverlakering.

Bjerrum-nielsen.dk og adm. direktør Allan L. Nielsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078