23948sdkhjf

Nyt lydsystem skal øge sikkerheden omkring elbiler

Den danske innovationsvirksomhed ECTunes er klar med et intelligent lydsystem, der kan skabe større tryghed omkring el-køretøjer.
Danmark er et af verdens førende lande, når det kommer til udvikling af lydsystemer og lyde til fremtidens el- og hybridbiler. For eksempel har Danmark dannet rammen om flere gennemførte studier af elbilernes funktion og anvendelse i relation til deres manglende lyd. Det er blandt andet resultaterne fra disse undersøgelser, der ligger til grund for udarbejdelsen af den amerikanske lovgivning, som træder i kraft i 2014.

Derfor undrer det også virksomheder som danske ECTunes, at der fra dansk side endnu ikke er gjort mere ved problemstillingen. ECTunes udvikler intelligente lydsystemer til el- og hybriddrevne køretøjer og er netop nu i gang med at markedsintroducere systemet til de danske arbejdspladser med større sikkerhed til følge.

- I Danmark er vi langt med udviklingen af lydsystemer til eldrevne køretøjer, og vi er klar til at gøre det intelligent, så vi samtidig undgår unødig støj. Den styrkeposition bør vi udnytte – også proaktivt, så vi får øget trafiksikkerheden, inden der kommer flere af de mere miljøvenlige el-køretøjer på markedet, siger Jesper Boie Rasmussen, CEO i ECTunes. Bag ECTunes står investoren Insero.

Sikkerhedslyd – effektiv på arbejdspladserne
At eldrevne køretøjer udgør en særlig udfordring på vejene og arbejdspladserne, er en efterhånden velkendt sag. Særligt bløde trafikanter som cyklister og fodgængere kommer i farezonen, fordi de ikke kan orientere sig i forhold til de lydløse elbiler.

Danske ECTunes har udviklet et intelligent lydsystem, der fremover kan være med til at gøre det mere trygt at færdes på gaden og på de mange arbejdspladser, hvor eldrevne køretøjer vinder indpas. Systemet kan med enkle midler integreres i både nye og eksisterende køretøjer, og det kan udvikles, så det passer præcist til behovet og arbejdspladsen.

- Med el- og hybriddrevne køretøjer opstår der næsten altid et behov for noget lyd med henblik på at signalere, at ”her kommer jeg kørende – pas på”. Med vores system, som vi er i gang med at introducere til det industrielle marked inden for fx gaffeltrucks, har vi fastholdt det støjsvage el-køretøj samtidig med, at der bruges lyd lige præcis dér, hvor behovet er. Det gør, at de ansatte kan høre køretøjerne, siger Jesper Boie Rasmussen.

ECTunes har blandt andet testet det nye lydsystem på eldrevne køretøjer hos større danske og internationale virksomheder og producenter som fx Hydro Aluminium. Her er erfaringerne meget positive. Systemet har vist sig at være særligt effektivt de mange steder, hvor der i forvejen er baggrundsstøj.

- Vi har arbejdet med udvikling af lyd til vores eldrevne trucks i produktionen og har fået skabt et lydbillede, der både er realistisk, hørbart, og som samtidig ikke er ensartet. Nu er det eneste minus ved eldrevne trucks fjernet, siger Christian Lagoni, engineering manager hos Hydro Aluminium Precision Tubing Tønder.

Foruden USA arbejder Japan også på at få vedtaget en lov, som gør det lovpligtigt at sætte ekstra lyd på eldrevne køretøjer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095