23948sdkhjf

Danske forskere klar med verdens første ultralydsrobot

Den vejer 150 kilo, scanner 11 led per hånd og håndterer op til fire patienter i timen. Navnet er ARTHUR – et ordspil på arthritis, som er det engelske ord for gigt, samt ultralyd og robot.

Arthur er verdens første fuldautomatiske kliniske robot, der udfører ultralydsscanning af patienter. Efter tre års intensiv udvikling foretaget af forskere på Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) er robotten netop blevet CE-godkendt og skal nu bæres ud i verden af Ropca Holding Aps, en forskningsbaseret spinout-virksomhed, som har tryllet den første prototype om til et færdigt produkt.

- Det glæder os at robotten nu kan tages i brug. En fuldt automatiseret og objektiv undersøgelse for tidlige tegn for gigtbetændelse kan nemlig hjælpe rigtig mange patienter, fortæller medstifter og overlæge Søren Andreas Just fra gigtambulatoriet på OUH.

Han fik ideen til Arthur sammen med robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på SDU, og de to har kørt et tæt parløb om udvikling af teknologien og tests på patienter på sygehuset.

Kan bidrage til hurtigere udredning

Arthur består af en platform med en robotarm, hvor man monterer en af de ultralydsprober, der i forvejen findes på hospitalerne. Så scanner robotten selv patienternes hænder ud fra nogle fastsatte standarder. De billeder, scanneren automatisk tager undervejs, bliver samtidig analyseret af en kunstig intelligens-algoritme. Derefter sendes en rapport direkte til lægen og til den elektroniske patientjournal.

- Det giver lægerne en hurtig forståelse af sygdomsniveauet, som de kan bruge til at tilrettelægge patientens videre forløb, forklarer Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

De mange patienter, som har lagt testhænder til robotten indtil videre, har givet positiv respons på undersøgelsen, og robotten kan nu bidrage til hurtigere udredninger for de mange millioner europæere, der lider af leddegigt.

På verdensplan rammer leddegigt omkring 1 procent af befolkningen, og det er vigtigt at diagnosticere sygdommen hurtigt for at undgå ødelagte led. Derfor bliver mange patienter med symptomer henvist til udredning, og det medfører et stort pres på gigtafdelinger med lange ventelister. Der er en stigende mangel på gigtlæger, og den udfordring kan Arthur nu være med til at løse.

Med CE-godkendelsen i hus skal Arthur nu i gang med at gøre en forskel på hospitalerne, og forskerne har allerede modtaget henvendelser fra en del hospitaler i både Danmark, Tyskland og Canada. Prisen for Arthur er omkring 1,1 million kroner, svarende til en avanceret ultralydsscanner.

Fakta om ARTHUR-robotten

  • Den CE-mærkede robot Arthur er den første fuldautomatiske kliniske robot i verden, der udfører ultralydsscanning af patienter. Det er en fuldautomatisk selvbetjent robot, der undersøger for leddegigt gennem ultralyd og vurderer sygdommen ved hjælp af kunstig intelligens.
  • Robotten tager automatisk standardiserede ultralydsbilleder af høj kvalitet af hænderne til klinisk brug.
  • Ideen til Arthur opstod i samarbejde mellem robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) og overlæge Søren Andreas Just fra Odense Universitetshospital (OUH) som fik en startbevilling fra Energi Fyn. I november 2019 stiftede de spinout-virksomheden Ropca Holding Aps med fem private investorer.
  • Arthur bestod sin typetest i november 2021, og er nu i september 2022 blevet CE-godkendt og dermed klar til salg i hele Europa. Den vejer 150 kilo, er 138 cm høj, scanner 11 led per hånd og har en kapacitet på fire patienter i timen.

Kilde: SDU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063