23948sdkhjf

Mængden af erhvervsbyggeri på det laveste niveau siden 1998

Siden mængden af erhvervsbyggeri i Danmark blev opgjort, har der aldrig været så lidt byggeri i gang

Byggeri af erhvervsejendomme som kontorer, lagerhaller og fabrikker har ikke været så begrænset, siden man først begyndte at opgøre mængden af erhvervsbyggeri i 1998.

I det første halve år af 2022 røg erhvervsbyggeriet således ned på under en million påbegyndte kvadratmeter.

Det viser en analyse lavet af SMVdanmark, skriver erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

SMVdanmark samler 18.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Nedgangen kan ifølge organisationen skyldes dårlige udsigter for økonomien. Det siger konsulent hos organisationen Lasse Lundqvist.

- Byggeaktiviteten er en vigtig indikator på den danske økonomi som helhed, fordi byggebranchen udgør så stor en andel af det samlede erhvervsliv i Danmark, siger han og forklarer, at det er et udtryk for, at virksomhederne ser pessimistisk på fremtiden.

Han mener, at årsagen til nedgangen kan findes i stigende materialepriser og stigende renter.

Blandt andet er prisen på varer som stål, træ og jern steget markant. Samlet set er prisen på byggematerialer ifølge Lasse Lundqvist steget 11,3 procent.

- Vi har længe talt om kraftigt stigende materialepriser, så det er simpelthen blevet meget dyrere at bygge, siger han.

- Derudover er der skruet op for renterne, hvilket sænker efterspørgslen. Derfor står vi nu i en situation, hvor det er blevet dyrere at bygge, samtidig med at afkastet ikke er steget. Derfor er det en helt naturlig reaktion, at byggeaktiviteten falder, idet efterspørgslen fra både private og erhverv falder, siger han.

Desuden har der det sidste år været meget tale om en mangel på arbejdskraft i byggebranchen. Det er også en indikator, der spiller ind, mener Lasse Lundqvist. Fordi manglen på hænder har presset lønningerne op og gjort det dyrere at bygge, hvilket også har været med til at sænke efterspørgslen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093