23948sdkhjf

10 supernørder får 490 millioner til at nørde igennem

Novo Nordisk Fonden har netop givet 10 ambitiøse og kreative forskere besked om, at deres natur- eller teknikvidenskabelige forskningsprojekt vil blive støttet med en NERD-bevilling på op til 14 mio. kr. per projekt.

I kølvandet på den gode nyhed er, at NERD-programmet, der blev lanceret i 2019 som en prøveballon, nu er blevet forlænget og fortsætter således i minimum fem år mere.

NERD-projekterne spænder både vidt og bredt.

Blandt andre vil Junjun Tan efterforske livets kemi og Jan Joachim Arlt vil lægge det grundvidenskabelige fundament for den næste generation af kvanteteknologier.

De har det til fælles med de øvrige bevillingsmodtagere, at de er både kreative og ambitiøse. Og med en lang tidshorisont på syv år tilbydes bevillingsmodtagerne nu både råderum og tilstrækkelig med tid til at 'nørde igennem' og dermed gøre betydelige fremskridt inden for deres forskningsfelt i løbet af bevillingsperioden.

NERD-programmet blev lanceret i 2019 som en prøveballon for en treårig periode. Nu er programmet blevet forlænget med yderligere fem år.

- Forskerene meget glade for den lange tidshorisont og den fleksibilitet, som programmet lægger op til. Jeg er derfor rigtig glad for, at Novo Nordisk Fondens bestyrelse har givet grønt lys for at vi kan fortsætte NERD programmet i fem år mere med en bevillingssum på op til 490 millioner kroner. Jeg glæder mig meget til at følge med i forskningen på sidelinjen, siger Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden.

Vil undgå forskningsbaroner

Foruden den lange bevillingsperiode er NERD-programmet karakteriseret ved, at udvælgelsesprocessen er delvis anonymiseret, så bedømmelseskomiteen ikke kan se information om forskeren eller vedkommendes bibliometri, men kun projektbeskrivelsen, med det formål at reducere uønsket bias og øge fokus på det videnskabelige.

- Den feedback, vi har modtaget for NERD-programmet, har været positiv hele vejen rundt. Særligt har forskningsmiljøerne udtrykt begejstring for de særlige udvælgelseskriterier, der modvirker styrkelse af såkaldte 'forskningsbaroner' og minimerer bias via en nyskabende anonymiseret evalueringsproces, siger siger Lene Oddershede.

Desuden er det et krav, at forskeren ikke må være bevillingshaver af andre bevillinger, der i alt overstiger fire mio. kr. om året. Årsagen er, at Novo Nordisk Fonden ønsker at bekæmpe den såkaldte Matthæus-effekt, der i Danmark betyder, at 20 procent af forskerene sidder med 90 procent af bevillingerne. Dette krav har vist sig ekstremt effektivt til at sikre, at NERD bevillinger er givet til et ny vækstlag af kreative forskere.

NERD 2022 bevillingsmodtagere:

Tom Vosch, Associate Professor, University of Copenhagen

DNA-stabilized silver nanoclusters as new emitters in the tissue transparent NIR-II region: 13.991.330 kr.

Tobias Weidner, Associate Professor, Aarhus University

Protein Structure at Nano-Surfaces - ProSurf: 10.000.000 kr.

Kristoffer Almdal, Professor, DTU

Packing frustration in ABC starblock polymers: 13.999.697 kr.

Junjun Tan, Poctdoc, Aalborg University

Recreating dynamic behaviors of life through systems chemistry: 13.998.939 kr.

Bente Frølund, Professor, University of Copenhagen

Proximity-inducing new downstream chemistries - A platform for re-wiring cell signaling: 8.533.491 kr.

Niels Chr. Nielsen, Professor, Aarhus University

Pulsed DNP and EPR spectroscopy for biological applications - the next breakthrough in magnetic resonance: 10.000.000 kr.

Aurelien Dantan, Associate Professor, Aarhus University

Nanostrings on nanodrums: an optomechanical orchestra for gas sensing and quantum optomechanics: 13.969.517 kr.

Stefan Kragh, Associate Professor, DTU

Brigding the TeraHertz Gap using Plasmas: 13.957.820 kr.

Jan Joachim Arlt, Associate Professor, Aarhus University

Fundamentals of Neutral Atom Quantum Simulators: 13.737.747 kr.

Christian Pedersen, Associate Professor, University of Copenhagen

Taming Cations in Natural Product Synthesis: Methods and Mechanisms: 13.653.739 kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077