23948sdkhjf

Danmark og USA styrker samarbejde om fremtidens supercomputere

For fremtiden skal amerikanske og danske forskere arbejde tættere sammen om udviklingen af kvanteteknologi

USA og Danmark skal arbejde endnu mere sammen end før, når det kommer til udviklingen af kvanteteknologi.

Sådan lyder det i en erklæring, der tirsdag er blevet underskrevet i Washington. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Erklæringen kommer, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og hans amerikanske modpart, Antony Blinken, har diskuteret at styrke det samarbejde. Det skete ved et møde i Washington i sidste uge.

- Kvanteteknologi er under hastig udvikling og vil revolutionere områder lige fra grøn omstilling og energi til sundhed, kommunikation og transport, siger Jeppe Kofod i en skriftlig udtalelse.

- Danmark er en frontløber inden for kvanteforskning. For at fastholde denne position må vi samarbejde med andre, siger han videre.

Kvanteteknologi kan gøre computere meget hurtigere og stærkere. En kvantecomputer kan potentielt udføre beregninger tre millioner gange hurtigere end nutidens supercomputere.

Teknologien er langt fra færdigudviklet, men det forventes, at den vil blive afgørende inden for blandt andet kryptering.

En kvantecomputer vil nemlig kunne bryde mange af den slags koder, der anvendes i dag. Samtidig vil den kunne lave ubrydelige koder.

Af den grund er teknologien strategisk vigtig. Og den vil blive endnu vigtigere i fremtiden. Det siger Lone Dencker Wisborg, der er Danmarks ambassadør i USA.

- Derfor er det afgørende, at demokratiske regeringer går forrest for at sikre en ansvarlig udvikling og brug af kvanteteknologier, siger hun.

Der følger ikke nogen penge med erklæringen om et tættere samarbejde. Det skyldes, at det endnu ikke er fastlagt, hvilke projekter og aktiviteter, der skal satses på.

Når det er på plads, skal USA og Danmark sammen beslutte, hvordan aktiviteterne skal finansieres.

Konkret kan der blive tale om fælles udviklingsprojekter og deling af metoder og data.

Andre muligheder er workshops og seminarer, hvor amerikanske og danske forskere kan mødes.

Det øgede dansk-amerikanske samarbejde er ikke den eneste måde, hvor der bliver sat mere gang i udviklingen af kvanteteknologi.

Forsvarsalliancen Nato, som både USA og Danmark er medlem af, opretter nemlig et center for kvanteteknologi i Danmark. Det meddelte alliancen i april.

Centeret skal ligge på Niels Bohr Instituttet i København.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11