23948sdkhjf

Nye konjunkturtal: Færre virksomheder forventer prisstigninger

Der er stadig udbredt forventning om stigende salgspriser og servicetakster, men for industrien og serviceerhvervene er der ikke længere vækst i andelen af virksomheder, der forventer stigende priser. Det viser nye konjunkturtal fra Danmarks statistik.

Tallene viser, at færre virksomheder forventer stigende priser de kommende tre måneder, sammenlignet med virksomheder der har oplevet stigende priser de sidste tre måneder. Det gælder både for industrien og detailhandlen samlet set, mens serviceerhvervene har overvægt af virksomheder, der endnu ikke har oplevet prisstigninger, men forventer det.

For serviceerhvervene er andelene af virksomheder, der forventer stigende priser, dog noget mindre end for de andre erhverv. For brancherne finansiering og forsikring er der sågar forventninger om prisfald.

Stabil udvikling i produktionsbegrænsninger

Der er ikke den store udvikling i produktionsbegrænsningerne fra april til maj måned, hvor de høje niveauer for andelen af virksomheder, der oplever mangel på materialer og mangel på arbejdskraft fastholdes i bygge og anlæg på henholdsvis 36 og 45 procent.

For serviceerhvervene samlet er det også stadig mangel på arbejdskraft, der fylder mest med en andel på 41 procent af virksomhederne. Turisme er den branchegruppe, der er mest iøjnefaldende med en stigning i andelen, der mangler arbejdskraft fra 44 til 56 procent her op til højsæsonen. Mangel på efterspørgsel i serviceerhvervene ligger også på et uændret lavt niveau på 24 procent, hvor brancherne finansiering og forsikring dog oplever en stigning fra 27 til 41 procent.

Stadig påvirket af stigende priser og forsyningsproblemer

Med denne måneds konjunkturbarometer er der opdaterede tal på, i hvor høj grad virksomhederne er påvirket af invasionen i Ukraine, stigende priser samt problemer med leverancer af energi og varer.

Generelt er der færre virksomheder, der melder, at de er meget påvirket af invasionen i Ukraine, og også færre der er meget påvirket af de stigende priser.

Detailhandlens konjunkturindikator stiger, mens de tre andre falder

Udviklingen i de sæsonkorrigerede konjunkturindikatorer i maj viser, at tre ud af fire falder, mens detailhandlen stiger en smule. Niveauet er dog stadig negativt, men en stigning til neutralt niveau for forventet omsætning, trækker den samlede indikator op.

Dagens tal for Detailomsætningsindekset kan være en medvirkende faktor til den øgede optimisme.

Indikatorerne for serviceerhverv og bygge og anlæg falder også i maj, men her er faldene på henholdsvis 1 og 2 point. Beskæftigelsesforventningerne i byggeriet er det, der trækker mest ned, hvor overvægten nu forventer faldende beskæftigelse.

Industriens indikator falder med 7 point grundet faldende produktionsforventninger og ordrebeholdning, samt en stigning i færdigvarelagrene, der vurderes som en negativ udvikling.

Erhvervstilliden falder

Erhvervstillidsindikatoren, der sammenvejer industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel, falder fra 110,9 i april til 106,3 i maj. Tillidsindikatoren, der også inkluderer forbrugertilliden, og således mere bredt belyser økonomien, falder yderligere fra 99,1 i april til 94,5 i maj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062