23948sdkhjf

Nye datacentre sikrer livsvigtig sundhedsdata

Region Nordjylland har udskiftet sine forældede datastuer med en datacenterløsning fra Schneider Electric og Atea, der sikrer den livsvigtige sundhedsdata mange år fremover.
Det kræver langt større ekspertise i dag at kunne levere moderne, stabil og driftsikker sundhedsdata, end dengang Region Nordjylland skabte sin første datastue.

Det var dengang datacentre var mere science fiction end virkelighed, og IT gik under navnet edb. Hver gang man havde behov for mere kapacitet, satte man en ny server op. Og for hver gang den ene datastue blev for trang, tog man en ny datastue i brug.

Det er over årene blevet til 10 nordjyske datastuer. Et samarbejde mellem Region Nordjylland, Atea og Schneider Electric har nu gjort regionens datacentre fremtidssikrede.

Liv eller død
I dag skaber digitaliseringen af sundhedsdata en stadig voksende datamængde, der skal håndteres og sikres på bedst mulig vis.

- De gamle datastuer var slet ikke bygget til den opgave, de skal udføre i dag. De seneste års eksplosive vækst i data har skabt et helt anderledes behov. Og med den stigende digitalisering af sundhedssystemet blev vores behov for en helt ny løsningen mere og mere markant, forklarer Michael Lundsgaard Sørensen, der er teamleder hos Koncern IT i Region Nordjylland.

Han forklarer, hvorfor en ny løsning er så vigtig:

- For enhver virksomhed kan et driftsstop eller datatab medføre meget store omkostninger. For os, der skal sikre sundhedsdata, er det ikke kun et spørgsmål om sikker IT-understøttelse af sundhedsdata. Vi er i en situation, hvor oppetid kan være et spørgsmål om liv eller død. Bare tanken om at miste livsvigtige patientjournaler eller et kritisk system på sygehuset går i sort, er jo fuldstændig uholdbar.

Personlig management
I løbet af de seneste to år har Region Nordjylland taget konsekvensen og omdannet de gamle datastuer til to top-tunede datacentre. De to datacentre er stort set identiske med UPS, kølere, nødstrømsanlæg og strømforsyning.

For at tilføre den nye løsning en endnu højere sikkerhed og give sig selv mere fleksibilitet, har regionen valgt at implementere management-værktøjet StruxureWare fra Schneider Electric, der skal styre og energioptimere det hele.

- Det nye management-værktøj gør, at vi har fuldstændig styr på vores infrastruktur, også fremadrettet. Vi ved nu lige præcis, hvornår vi løber tør for strøm og kan igangsætte en udvidelse lang tid, inden det bliver et problem. Alt er i dag 100 procent dokumenteret. Vi ved, hvor mange kW der er i hvert rack, hvor der er ledig plads og kapacitet. Dét gør, at vi er meget bedre klædt på end før, hvor vi først skulle ud og lede efter de nødvendige oplysninger, før vi kunne agere, siger Michael Lundsgaard Sørensen, som har fået en skræddersyet dataløsning.

- Overvågningen er sat op efter vores specifikationer Det betyder, at visse systemer automatisk flyttes over i det sekundære datacenter, hvis det primære står af. Der, hvor vi har ønsket det, får vi nu alarmer sendt til vores mobile enheder, så vi til hver en tid ved, om alt kører, som det skal. Vi har også et simuleringsværktøj, der kan vise os den bedste placering af nye servere og simulere nedbrud, så vi kan forberede os på alle scenarier, fortæller han.

De nye datacentre giver ikke bare regionen en nemmere vej til oplysninger om tilstanden i centrenes infrastruktur. Der er blevet færre bekymringer og mindre usikkerhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078