23948sdkhjf

Fortsat færre konkurser

Nye tal fra Experian viser, at der i maj var cirka 4 procent færre konkurser end i samme måned sidste år. Mange små og mellemstore virksomheder er dog fortsat truet af kreditklemmen.
Erhvervslivet fortsætter indsatsen for at skabe overskud, vækst og arbejdspladser, og det afspejler sig endnu engang i et faldende konkurstal.

Med 447 konkurser i maj 2012 forsætter udviklingen i positiv retning med et fald på 3,9 procent sammenlignet med maj sidste år.

- Endnu et ryk i den positive retning, selvom det denne gang ikke gælder hele landet. Antallet af konkurser stiger i Sydjylland, hvilket forhåbentlig er en enlig svale i en udvikling, der ellers, med undtagelse af januar, har budt på konstant nedgang, kommenterer kommunikationsdirektør Kim Bach, Experian.

Hos Dansk Erhverv ser cheføkonom Bo Sandberg udviklingen som positiv, men han advarer mod at se det som et generelt udtryk for fremgang i dansk økonomi.

- Selvom konkursudviklingen isoleret set er positiv, så er dansk økonomi i de senere måneder røget tilbage i de grå baggrundstoner – stærkt sekunderet af den sydeuropæiske gældskrise med epicenter i Spanien og Grækenland. Senest viste nationalregnskabstallene en yderst beskeden vækst og en beskæftigelse, der faldt med ca. 8.000 personer i 1. kvartal, forklarer han.

Konkurser viser sig med en vis forsinkelse
Når konkurserne ikke er begyndt at stige igen, skyldes det ifølge Dansk Erhverv to faktorer. Dels, at konkursmønstret altid bevæger sig med en vis forsinkelse. Dels, at den største del af virksomhedernes tilpasning ovenpå finanskrisen efterhånden er gennemført.

- Selskaberne er ikke i samme dybe krise som 2008/09, men rigtig mange kæmper med dårlig soliditet, siger Kim Bach og henviser til de regnskabstal, som Experian hvert år bearbejder til et overblik over erhvervslivets generelle tilstand. Samtidig er den rekordhøje misligholdte privatgæld et problem.

- Kigger vi på samtlige brancher, ligger procentdelen af de, der slutter året med overskud en anelse lavere end i 2011, så faren er ikke drevet over endnu. Dertil ser vi en banksektor med udsigt til at skulle opfylde endnu strengere kapitalkrav, hvilket kan påvirke deres mulighed for at yde erhvervslivet den ønskede kredit, vurderer Kim Bach.

Flere konkurser i Sydjylland
I undersøgelsen skiller Sydjylland sig ud som den eneste landsdel, der i det forløbne år har oplevet flere konkurser end året før. Detailhandlen er presset af grænsehandel og industrien mærker, at det tyske marked er gået lidt ned i fart.

Ifølge. Experians opgørelse endte det med konkurs i 420 sydjyske virksomheder i perioden juni 2011 til maj 2012. Det er 24 flere end i den forudgående årsperiode.

Til sammenligning er konkursantallet faldet med 12,7 procent på landsplan det seneste år. Det største fald i konkursomfang har været i Hovedstaden (-20 pct.) og på Bornholm (-15 pct.).

- Fra kriseårene og frem har pilen i grænsehandlen kun peget én vej – opad. Det påvirker hele landets butiksstruktur og samfundsøkonomi. Men naturligvis ingen steder kraftigere end i Sønderjylland, hvor det virkelig kan mærkes, at for hver gang Danmark opkræver 3 kr. i moms og afgifter, opkræver Tyskland kun ca. 2 kr. Det seneste halve års nye afgifter har accelereret udviklingen, og det er ikke længere kun sprut og smøger, der købes syd for grænsen, men en meget bredere kurv af dagligvarer og forbrugsgoder, forklarer cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109