23948sdkhjf

Nyt PtX-udspil: Regeringen lægger en halv milliard til puljen

Regeringen har netop fremlagt et udspil med 1,25 milliarder til udvikling af Power-to-X- teknologi (PtX), der omdanner grøn el til brændstoffer.

Med udspillet sættes der skub i produktion og forbrug af grønne brændstoffer, som kan bruges til skibsmotorer, lastbiler, fly og i industrien og ikke mindst til eksport.

- Verden råber på grønne brændstoffer. Efterspørgslen på at kunne sejle, flyve og producere klimavenligt er enorm, og Danmark har potentialet til at kunne levere. Vi investerer nu massivt i teknologi, der kan omdanne vores vindmøllestrøm til brændstof, der kan hældes på tanken på et skib eller få et fly på vingerne. Det er et afgørende skridt for Danmarks grønne omstilling, men målet er også at hjælpe resten af Europa med at sige farvel til den fossile energi, siger klimaminister Dan Jørgensen. 

Danmark har særligt gode forudsætninger for at producere grønt brændstof, og går nu ind i kapløbet om bæredygtige erstatninger for kul og olie. Danmark vil sigte efter at bygge 4 til 6 GW PtX-kapacitet i 2030.

En halv milliard ekstra

Udspillet bygger på regeringens to nye strategier, Grøn gasstrategi og Strategi for udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer, Power-to-X strategien.

Der er med 'Klimaaftale for energi og industri 2020' afsat som minimum 750 millioner kroner til et udbud for PtX, som nu hæves til 1,25 milliarder kroner. Midlerne målrettes støtte til produktion af grønne brændstoffer.

Regeringen prioriterer yderligere 344 millioner til investeringsstøtte til innovative grønne teknologier og forbedrer desuden rammevilkårene for både produktion, distribution og anvendelse af PtX.

- Danmark er et grønt foregangsland og resten af verden ser mod danske virksomheder i deres søgen efter gode grønne løsninger. Det skal også være tilfældet, når det kommer til fremtidens grønne brændstoffer og grønne teknologier. Danske virksomheder står på spring for at etablere et nyt dansk erhvervseventyr, og der er et stort potentiale for, at der i fremtiden står ’made in Denmark’ på de grønne brændstoffer, der fyldes på skibe og fly verden over. Power-to-X er til gavn for klimaet og rummer samtidig et stort erhvervs- og eksportpotentiale der skaber danske arbejdspladser og gavner danske virksomheder, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Vindenergi og gassystem giver et forspring

Danmark har en stor produktion af vindkraft og grøn strøm - og mere er på vej - samt et velfungerende gassystem med direkte rørforbindelse til det nordeuropæiske marked.

Dermed har Danmark gode forudsætninger for et nyt industrieventyr med grønne brændstoffer.

Ud over at producere brint ved hjælp af elektrolyse, kan danske virksomheder også producere grønne gasser ud af restprodukter som gylle, madaffald og affald fra industrien. Det danske gasforbrug falder, men den gas, der er tilbage, bliver grønnere. I 2035 kan gasforbruget være helt grønt og klimaneutralt.

Gasnettet skal derfor kunne understøtte og transportere brint og andre grønne gasser - både til brug i Danmark og til eksport. Eksport er fx relevant i Sydjylland, som med en stor vindenergiproduktion og en Power-to-X- produktion i sin vorden, har god adgang til de store markeder i Nordeuropa.

I alt skal fremtidens grønne brændstoffer styrkes med 14 initiativer

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07