23948sdkhjf

Kommune køber styring af gadebelysningen: Merværdien er pengene værd

Frederiksberg Kommune er man ved at udskifte gadebelysningen LED, som er mere energivenligt. Kommunen har valgt at indføre styring af gadebelysningen, som i Frederiksbergs tilfælde betyder at lamperne kan styres individuelt, levere data og give præcise meldinger om behov for vedligehold og reparation.

Og selvom den løsning selvfølgelig koster noget, synes kommunen, det er pengene værd.

Det fortæller belysningsingeniør Niels Knudsen til Electronic Supply.

- Jeg synes, det giver værdi at man kan styre hver enkelt lampe og dæmpe det enkelte armatur, hvis en borgerne føler sig generet på et specifikt sted. Jeg synes også, det er en værdi, at man kan trække så meget data fra armaturerne til brug for senere, fordi der et koblet et smart styresystem på dem, siger han.

Leverandøren af styringen er Signify, der tidligere har fortalt til Electronic Supply, at de efterlyste at flere kommuner havde modet til – som Frederiksberg – at gå i retning af smart teknologi, når gadelamperne skulle fornys.

Men der ligger meget debat frem og tilbage i sådan en beslutning, fordi det selvsagt er dyrere at gå med smart teknologi end uden, fortæller Niels Knudsen.

- Der kan opstå virkelig meget diskussion om, hvorvidt man skal bruge de ekstra penge på smart teknologi, når nu det andet lys fungerer fint. Det er jo op til den enkelte kommunes vurdering af, hvad der giver værdi. Det er en on going snak, og det kan være svært at gennemskue behovet for smart teknologi i et amarturs levetid på 25 år, siger Niels Knudsen.

Debatten om værdi

Han fortæller, at selve armaturet koster det samme, men styringen er ekstra, når man går med smart teknologi.

Og det er dét, der skaber debat i kommunerne.

- Det bliver en debat om mening, værdi, og hvad ting må koste. Det er man meget uenig om. Hvornår giver noget værdi, og kan man se pointen i at kunne dæmpe op og ned kontra den merudgift, der er er ved det, siger Niels Knudsen.

Men nu er kommunen altså i gang med at skifte gadebelysningen. Det sker løbende, blandt andet fordi en samlet udskiftning vil være en stor post på det kommunale budget.

- Det er for dyrt at skifte hele belysningen på en gang. Vi skifter løbende amarturer hvert år. Det har også sine fordele, fordi vi hele tiden får de nyeste amarturer. Det betyder at vi har den nyeste teknologi når vi skifter, siger Niels Knudsen.

Besparelsen på længere sigt

Formålet med udskiftningen er både at spare penge og energi, fordi LED er en mere bæredygtig lyskilde. Og derfor er besparelsen ret tydelig nu, fordi gamle amartur slider noget mere på regnskabet. Men næste udskiftning om et par årtier eller tre bliver måske sværere at få igennem, fordi den relative besparelse bliver mindre ved at skifte fra LED til en ny type LED i fremtiden.

- Lige nu er besparelsen 70-80 procent ved at gå fra gamle lyskilder til LED. Vi har udskiftet de mest energitunge lyskilder, så besparelsen bliver jo mindre og mindre, forklarer han.

Han fortsætter:

- Så næste gang kommunen skal udskifte, så kan jeg forestille mig at tilbagebetalingstiden bliver noget længere. Så opstår diskussionen nok om, hvor stor en udskiftning, der kan svare sig, siger Niels Knudsen.

Artiklen er et led i et tema om kommunal smart-belysning. Læs også: Direktør: Kommuner misser for smart city og intelligente vejarmaturer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062