23948sdkhjf

Fra dimittend til direktør på to måneder

Det er kun to måneder siden, at Morten Bøjskov Rothmann modtog sit eksamensbevis fra SDU i Sønderborg.

I dag er han direktør i den nystartede virksomhed ’Hamsø Engineering’, som producerer haptisk feedback måleudstyr og løsninger til for eksempel bilbranchen.

På kontoret står en prototype af virksomhedens omdrejningspunkt. En maskine med en ’artificial finger’ – altså en kunstig finger – som har fået navnet ’ArFi’. ’ArFi’ udfører standardiserede målinger af enheder med haptisk feedback. Du kender haptisk feedback fra f.eks. moderne biler i deres infocenter, eller når rattet vibrerer, hvis du kører ud i rabatten.

Det er også samme teknologi, som får din mobiltelefon til at vibrere, hvis du har den på lydløs, eller en spilcontroller til at ryste i et computerspil. Men haptisk feedback er meget mere.  

- Normalt er vores kommunikation bundet op på hørelsen eller synet, men at kunne mærke sig frem til noget har ofte store fordele. Det ultimative mål er selvfølgelig at kunne simulere en hvilken som helst følelse, fortæller Morten Rothmann. 

Mere præcis feedback

I dag kan vibratorer sættes til at vibrere med forskellig frekvens. Det betyder, at man kan gøre den haptiske feedback meget mere præcis og differentiere den alt efter, hvor på skærmen man trykker. Et eksempel kunne være, at der på skærmen vises to forskellige knapper, som kommer med hver deres forskellige feedback, når man trykker på dem.

Den ene knap føles simpelthen på en anden måde end den anden. På den måde ved man altid hvilken af de to knapper man trykker på, også selvom man ikke kigger på skærmen.  

- Det er her ’ArFi’ kommer ind i billedet. Den kan give en præcis måling af den haptiske feedback. Tidligere har virksomheder testet haptisk feedback på mennesker, men her kan oplevelsen være forskellig fra person til person. Så er i stedet for en subjektiv måling, så giver ’ArFi’ en objektiv og fuldstændig standardiseret måling ud fra en række parametre.”

Kunder i bilindustrien

Aftagerne af ’ArFi’ er i øjeblikket GREWUS GmbH, som producerer komponenter til bilindustrien og to store, tyske bilproducenter, som i øjeblikket er i gang med at teste den. Og det var faktisk i kraft af et ’in company’-projekt ved GREWUS GmbH, som er en tysk virksomhed med hovedkontor i Hamborg, at det første frø til ’Hamsø Engineering’ blev sået.  

Et ’in company’-projekt er et studieprojekt med en virksomhed, hvor man typisk sidder hos virksomheden to dage om ugen.  

- Jeg var så glad for arbejdet med haptisk feedback og samarbejdet med GREWUS GmbH, at jeg også valgte at skrive mit speciale inden for emnet og i samarbejde med virksomheden. Og de har tilsyneladende også været glad for forløbet og mine konklusioner; i hvert fald startede dette et stærkt samarbejde med GREWUS GmbH, som i sidste ende ledte til opstarten af det nye firma.

Store ambitioner

I øjeblikket er Morten Rothmann direktør, produktionsarbejder, salgs- og udviklingschef. I samarbejde med Grewus GmbH og teamet ved Hamsø Engineering, er ’Arfi’ blevet udviklet. Men han er ikke alene. Nu er det nemlig nu blevet hans tur til at have en ’in company’-studerende fra SDU siddende, som hjælper til med at kreere det næste produkt i pipelinen. Derudover har han endnu en studerende fra SDU tilknyttet som praktikant for at kunne sætte yderligere skub i tingene og komme godt fra start.  

- Jeg har fortsat tæt kontakt til SDU. Både forskere, studerende og mine tidligere undervisere. Der er så meget at hente på den front for en nystartet virksomhed som ’Hamsø Engineering’. Matej og Daniel som er med på holdet, besidder nogle kompetencer som jeg ikke selv har, hvilket kommer os som virksomhed til gavn. Dette håber jeg på sigt at kunne bygge videre på og tilknytte flere kræfter i tråd med, at vi udvikler os som virksomhed.”

Faktisk håber Morten Rothmann, at ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg kommer til ham, hvis de har en idé til at studieprojekt, produkt eller en forretning – i hvert fald, hvis det er indenfor måleudstyr.  

”Lige nu har vi vores ’ArFi’ som vi leverer til Grewus GmbH og bilindustrien, men på sigt vil jeg gerne have en større produktportefølje, ligesom vi gerne vil samarbejde med virksomheder i området som f.eks. Danfoss, LINAK, og OJ. Haptisk feedback-teknologierne er stadig unge, men rummer enorme muligheder; også for virksomheder som dem.” 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125