23948sdkhjf

Kunstigt øre kan finde fejl på vindmøller

Den danske virksomhed OrtoSense Wind Power er snart klar med en teknologi, der kan afsløre mekaniske fejl på vindmøller.
Udviklingen af Auditory Perceptual Pulse Analysis, som produktet er blevet døbt, er blandt andet støttet af det Energiteknologiske Udviklings- og DemonstrationsProgram (EUDP) med 1,3 mio. kr., og produktet ventes at være på markedet i begyndelsen af 2012. Det skriver Ingeniøren.

Teknologien er baseret på en vibrationsanalyse, der minder om den, det menneskelige øre foretager. Modsat den mere gængse FFT-metode, der analyserer lyden fordelt på frekvenser, koncentrerer en svingningsanalyse energien i en enkelt svingningstype, og analysen bliver derfor meget mere nøjagtigt.

- Energiselskaber og vindmøllelaug kan derved blive advaret om mekaniske problemer, så de kan nå at gribe ind i så god tid, at de i mange tilfælde kan undgå dyre reparationer og længere driftsstop, udtaler administrerende direktør for OrtoSense Wind Power, Carsten Ottesen, til Ingeniøren.

Virksomheden har testet protyper i samarbejde med flere vindmølleselskaber, og teknologien skal nu kommercialiseres. Carsten Ottesen forventer, at den især vil være attraktiv for vindmøller under 1,5 MW, da de som regel ikke er udstyret med eget overvågningsudstyr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156