Otra Danmark klar til udrulning af ny luftleder til Kassø-Tjele
Efter at have gennemført flere typer af tests er Otra Danmark og Midal Cables nu klar til at levere de første kabeltromler med den nye luftleder til Kassø-Tjele-luftledningen.
Til levering af luftledningen har Energinet.dk valgt Otra Danmark, der i samarbejde med Midal Cables, står klar til at påbegynde arbejdet, der vil foregå i tre etaper med afslutning i 2015 og en forventet samfundsøkonomisk gevinst på mellem 1,3 mia. kr. og 1,7 mia. kr.
Åbnede op for ny type leder
Energinet.dk lagde projektet i udbud i januar 2011 med en række helt præcise krav til luftledningen, hvad angår styrke, nedhæng, overføringsevne, indfedtning, med udgangspunkt i en referenceleder ACSR Martin 772 mm2. Væsentlige elementer var, at Energinet.dk nu var åbne overfor nye ledere, der kunne opfylde kravene. Det var specificeret, at tabene skulle kapitaliseres med 526 EUR/mΩ pr km.
For Otra Danmark og Midal Cables viste det sig hurtigt, at forøgelse af diameteren ikke var en farbar vej, hvis man skulle opfylde Energinet.dks krav. Man fyldte i stedet mere aluminium ind i lederen ved at erstatte stålkernen med aluminium ved hjælp af en aluminium-magnesium-silicium legering.
Typen hedder AAAC, All Aluminium Alloy Conductor. På 36,17 mm diameter kunne den nu indeholde 925 mm² aluminium.
Denne type har ikke været anvendt i Danmark tidligere, men triple A lederen har været anvendt med succes af bl.a. National Grid i Storbritannien. Den valgte leder har en modstand, der er 21 % mindre end referencelederens. Og med den før nævnte kapitaliseringsfaktor, betyder det godt 5 mio. euro mindre til tab.
Overraskende testresultater
Under de efterfølgende tests i september på SAG Laboratorium i Langen, Tyskland blev DC modstanden målt til 0,0323 ohm/km, hvilket repræsenterer en kapitaliseret besparelse på yderligere 625.000 Euro for Energinet.dk. – også langt udover de besparelser, som allerede blev angivet i tilbudsmaterialet.
Ekstern konsulent på projektet for Otra Danmark stærkstrømsingeniør Jens Erik Stubkjær, som deltog i den første testfase hos SAG Laboratorium i Langen sammen med to repræsentanter fra Energinet.dk, udtrykker sin overraskelse over AAAC TW 925-AL7 lederens helt unikke data.
- En så høj materialerenhed, som vi ser her med den afledte forbedrede ledeevne, ville erfaringsmæssigt forventes at afspejle sig negativt i brudstyrken, idet brudstyrken som regel er omvendt proportional med ledeevnen. Men vore tests viste her en brudstyrke 8,8 % bedre end det Midal Cables og Otra har forpligtet sig til. Et andet positivt forhold er, er brudforlængelsen er over 5 %, hvor det er mere normalt med godt 1 %.
Gennem et væld af tests
Efter den officielle udvælgelse af Otra Danmark og Midal Cables i juni 2011 blev den første Factory Acceptance Test af tråden gennemført allerede i september med deltagelse fra Danmark af Bjarke Jensen og Kristian Pedersen fra Energinet.dk. og projektleder Tine Kjeldsen fra Otra Danmark.
Udover alle de andre mekaniske og elektriske tests var fokus her også rettet mod kontrol af indfedtning. Der forelå i udbudsmaterialet præcise specifikationer heromkring for at kunne garantere minimum produktlevetid på 40 år og effektiv beskyttelse mod et korrosivt miljø i Danmark.
Klar til levering af de første 189 tromler
Næste skridt er nu levering af de første 189 tromler med 1,9 km leder pr. tromle, som vil anløbe Aarhus havn allerede i november 2011 i 20” containere, hvorfra lederen vil blive transporteret til de 5-6 tromlepladser for at stå klar til trådtrækning.
Med løbende leverancer af de resterende 379 tromler frem mod sommeren 2012 påbegyndes nu en avanceret logistisk øvelse, som vil blive fulgt minutiøst, og som er af afgørende betydning for overholdelse af tidsplanen i det
overordnede projekt. Som Bjarke Jensen, Energinet.dk udtrykker det.
- Den kritiske vej i projektforløbet er trækning af lederne. Det er derfor helt afgørende at vi hele tiden har den
mængde tråd til rådighed som vi har brug for at kunne gennemføre anlægsarbejdet efter tidsplanen. Derfor er leveringssikkerheden for os en helt afgørende parameter.