Ilt-robot løber med pris fra Innovationsfonden
En ilt robot udviklet til automatisk dosering af ilt til KOL-patienter bliver i dag hædret som vinder af Innovationsfondens pris i kategorien Grand Solutions 2020.
Vinderne af Grand Solutions Prisen modtager samlet 1 millioner kroner til forskningsaktiviteter inden for deres felt, foruden hver en personlig hæderspris på 200.000 kroner, oplyser Innovationsfonden.
Ilter KOL-patienter
Robotten er udviklet til KOL-patienter, der ofte er afhængige af at få tilskud af ilt, når de er indlagt på grund af forværring. Ilten er hidtil blevet doseret manuelt af sygeplejersker op mod 50 gange om dagen.
Det tager megen af personalets sparsomme tid, og flere nye studier viser, at i mere end halvdelen af tilfældene lykkes det ikke at tilføre patienten den rette mængde ilt.
Men det har en danske virksomhed bag robotten O2Matic lavet om på.
Med en sensor måler iltrobotten ’O2matic’ kontinuerligt og automatisk ilt-niveauet hos patienten og regulerer løbende ilttilførslen, så den passer til den enkeltes behov. Patientens helbred, levetid og livskvalitet bliver dermed stærkt forbedret.
- Det er en selvforstærkende proces. Hvis du får den korrekte mængde ilt, mindsker du risikoen for tilbagefald, bliver mere klar og nærværende, og derved bliver du hurtigere udskrevet fra hospitalet, siger Okan Ilker Görgen, CEO i O2matic.
Han er sammen med kollegaen Okan Ilker Görgen og Ejvind Frausing, der er overlæge på Hvidovre Hospital, de tre vindere af Grand Solutions Prisen 2020.
Forud for deres tid
Arbejdet og udviklingen af O2matic startede allerede i 2010. Og det hele begyndte med en undren.
- Der var så mange ting på hospitalet, som blev gjort analogt. Det undrede mig, fordi teknologien allerede på det tidspunkt var klar til meget mere, siger Farzad Saber.
O2matic har i dag været på markedet i mindre end ét år, og alligevel har virksomheden allerede solgt mere end 100 apparater i en lang række europæiske lande. I Danmark er der solgt omtrent 20, og O2matic bliver anvendt på en række danske hospitaler. Anvendelsesmulighederne er udvidet til også at gælde blandt andet akutmodtagelser.
På vej ud i verden
Virksomheden har derudover indledt et samarbejde med verdens største iltproducent, Linde Health, som distribuerer iltrobotten i udlandet. I første omgang i Tyskland, Frankrig, England, Italien og Spanien. Linde Health forventer at kunne sælge op mod 1.000 apparater i 2021.
O2matic har i øvrigt fået endnu en investering fra Innovationsfonden. Den nye investering skal være med til at gøre O2matics iltrobot egnet til hjemmebrug.
- Vi har en teknologi, som kan forlænge og forbedre livet hos patienter med vejrtrækningsproblemer. Ved at flytte behandlingen hjem til patienterne selv, kan den i højere grad virke forebyggende, og det vil være til gavn for både patienterne og samfundet, som kan spare mange penge på indlæggelser, siger Farzad Saber.