23948sdkhjf

Ny fodringsrobot skal hjælpe trængt minkbranche

Hedensted-Gruppen ser et stort potentiale i en ny fodringsrobot til minkproducenter, som kommer på markedet i 2020.

Ifølge den østjyske virksomhed forventes den nye robot at skære 80 pct. af de dyre lønudgifter til fodring. Den er samtidig langt grønnere for miljøet end nuværende løsninger og sikrer en øget dyrevelfærd med hyppigere fodring og bedre overvågning af dyrenes sundhed. Robotten er udviklet i samarbejde mellem Hedensted-Gruppen og danske Blue Ocean Robotics.

- Med vores nye foderrobot, HG Robo Feeder, forventer vi, at minkavlere kan indkassere 20 kr. mere per skind, først og fremmest på grund af lavere løn- og energiudgifter. Det vil øge den samlede indtjening i den danske minkbranche med en kvart mia. kr. om året, samtidig med en øget dyrevelfærd og en langt grønnere profil, forklarer Jens Jørgen Madsen, bestyrelsesformand i Hedensted-Gruppen og medlem af ejerfamilien. Han fortsætter:

- Vi anser den nye fodringsrobot som et væsentligt projekt i forhold til at vedligeholde og forsvare Danmarks førerposition inden for minkavl, trods de høje danske lønninger. Da den samtidig er enkel at betjene, forventer vi stor afsætning af HG Robo Feeder, især her i Danmark, men også på de udenlandske markeder. Vi regner med, at allerede om fem år bliver mindst halvdelen af de danske mink fodret med robotten. Økonomien er simpelthen for god til at lade denne chance gå fra sig for øget indtægt, øget dyrevelfærd og mere miljøvenlig produktion.

Den økonomiske gevinst bunder i, at mandetimer til fodring er kostbare, ikke mindst i weekender. Den grønne gevinst kommer af, at robotten kører på el i stedet for de dieselbaserede fodringskøretøjer, der bruges i dag. Samtidig bruger den 80 pct. mindre energi end de nuværende løsninger. Endelig kan man med robotten fodre oftere og mere i overensstemmelse med dyrenes natur og samtidig få et bedre overblik over dyrenes sundhed, fordi robotten med det samme opdager, hvis de ikke har spist op.

- Ud over fordele indenfor dyrevelfærd, økonomi og miljøvenlighed forventer vi at se nogle af de samme gevinster, som vi ser ved automatiseret fodring af svin. Men der skal vi lidt frem i tiden for at kunne sætte konkrete tal på, siger Jens Jørgen Madsen, og fortsætter:

- HG Robo Feeder er det dyreste udviklingsprojekt, vi nogensinde er gået ind i. Men når vi ser på minkgårdene, er effektiviseringen de sidste år udelukkende sket på pelserierne. Så det er på tide at automatisere ude på farmene.

Hedensted-Gruppen har arbejdet tæt sammen med Blue Ocean Robotics, der udvikler professionelle servicerobotter primært indenfor sundhed, hospitality, byggeri og landbrug.

Samarbejdet med Hedensted-Gruppen er af stor strategisk vigtighed for Blue Ocean Robotics. Med den nyudviklede teknologi kan virksomheden nu skabe andre nye mobile robotter til udendørs applikationer, hvilket især inden for byggeriet forventes at kunne skabe stor værdi.

- Teknologien er fra starten bygget, så vi kan genbruge den i andre af vores robotter, der blot ligger og venter på at blive udviklet og kommercialiseret. Det øger samlet set værdien og potentialet for Blue Ocean Robotics ganske betragteligt, siger CEO Claus Risager.

Den nye fodringsrobot forventes klar til test i foråret 2020 og på markedet i efteråret 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125