Toka-hvad-for-noget? DTU får nyt hardware til fusionsenergi
I en af DTU’s kældre står en såkaldt tokamak.
Fusionsenergi Fusionsenergi sker ved sammensmeltning af atomkerner i modsætning til den spaltning, der finder sted i atomkraftværker. På lang sigt håber man at kunne udnytte den proces her på Jorden, til at producere enorme mængder af energi ud fra råstoffer der let lader sig udvinde i de fornødne mængder fra f.eks. havvand. Forskere over hele verden arbejder med fusionsenergi for at finde svaret, der kan løse mange af de globale energiudfordringer. Tokamak |
Et instrument, der kan vise sig at få en væsentlig betydning for universitetets forskning i mikrobølgefysik og fusionsenergi.
Det skriver DTU på sin hjemmeside.
Tokamakken består af en reaktor og en række tilknyttede måleinstrumenter.
Det er professor og sektionsleder Volker Naulin, der har fået tokamakken til Danmark. Han har nemlig indgået en permanent låneaftale med den engelske virksomhed Tokamak Energy, der har bygget instrumentet.
- Tokamakken kom til DTU i slutningen af 2018, og allerede i begyndelsen af foråret lykkedes det os at lave det første plasma. Det betyder, at tokamakken virker og kan anvendes i vores forskning, så snart vi har færdiggjort udviklingen af alle måleinstrumenter, der skal knyttes til den, siger Stefan Kragh Nielsen, der er seniorforsker på DTU Fysik.
DTU indvier tokamakken officielt den 23. august. I øjeblikket arbejder universitetet på at gøre betjeningen automatisk, så den kan betjenes ved hjælp af en knap.
Det betyder at studerende, der er interesserede i fusionsenergi også kan arbejde med den.
Tokamakken gør det muligt at undersøge, hvordan forsøg i den type reaktorer foregår, før det skal foregå på store forskningsanlæg som JET i England eller ITER i Frankrig.
Tokamakken indvies officielt 23. august 2019
Videoen er produceret af DTU
Kilde: DTU