Dumme stetoskoper bliver smartere i Struer
Det tager nyuddannede læger mellem to og syv år at lære, hvordan man tolker lyden af et stetoskop. Det er en udfordring, som to indiske læger og en dataspecialist fra Singapore netop nu i gang med at løse i Struer, hvor de gennem Sound Hubs accelerationsforløb arbejder på at få deres intelligente stetoskop klar til masseproduktion.
- Mennesker lærer cirka 35 procent via hørelsen, mens vi lærer over 60 procent visuelt, så vi vil gerne give lægerne et intelligent stetoskop med en mikrofon, som optager hjertelyden, analyserer data og præsenterer det visuelt via en computer, forklarer Satish Jeevannavar til Dagbladet Holstebro-Struer.
Avisen var med, da Sound Hub og Accelerace i denne uge samlede de deltagende virksomheder til acceleratorprogrammets anden camp i den vestjyske havneby, og her mødte de det tre mand store team fra AI Highway.
Mulighed for tele-medicin
Idéen til smartere stetoskoper udsprang hos de to læger Satish Jeevannavar og Radhakrishna Jamadagni, der sammen har studeret medicin i Indien, hvor spædbørnsdødeligheden er meget høj.
- Vi holdt kontakten og deler bekymringen over, at mange mennesker i Indien mangler muligheden for at blive undersøgt af en hjertespecialist med EKG og andet medicinsk udstyr. Alle læger har til gengæld et stetoskop, så det vil vi gerne udvikle til at hjælpe lægerne, så de bedre kan stille en korrekt diagnose og henvise børnene til en kardiolog, fortæller Satish Jeevannavar til avisen.
Derfor allierede de to sig med dataspecialist og ph.d. i signalprocessering Divya Venkatraman fra Singapore, og sammen har de tre i virksomheden AI Highway altså udviklet en teknologi, der kan visualisere hjertelyd og ved hjælp af dataindsamling og analyse sikre, at hjertesygdomme verden over kan opdages tidligere, og at alle får adgang til potentielt livreddende forundersøgelser.
- Vi håber, at vores stetoskop også vil blive brugt af for eksempel astmapatienter, som kan kontrollere sig selv. Og med en telemedicin-løsning vil de kunne sende data i stedet for at skulle bruge tid på en fysisk konsultation hos lægen, fortæller Satish Jeevannavar.
De tre stiftere håber, at stetoskopet er på markedet allerede om et halvt år med en pris, der bliver konkurrencedygtig med de klassiske ”dumme” stetoskoper.