23948sdkhjf

Eksportstøtte skaber milliarder til danske SMV’er – snart bliver puljen mindre

Når danske virksomheder i samlet flok og med statstilskud i ryggen drager ud for at indtage nye markeder, er det en rigtig god forretning. Det viser en ny effektmåling, som konsulentvirksomheden Damvad har udarbejdet for Udenrigsministeriet.

Af analysen fremgår det, at mens de statslige tilskud til internationale erhvervsfremstød i 2016 og 2017 årligt beløb sig til 34 millioner kroner, så hentede de danske virksomheder, der modtog støtten, i samme periode 4,6 milliarder kroner hjem i ordrer.

En af de virksomheder, der har haft nytte af de danske erhvervsfremstød, er CT-Technologies, der leverer paneler til isolering af kølehuse til fødevarer.

Virksomheden har igennem de sidste fire år deltaget i omtrent to erhvervsfremstød årligt, blandt andet i Filippinerne hvor CT-Technologies efterfølgende åbnede kontor og har fået mange nye ordrer hjem.

- Det samme gælder erhvervsfremstød i Indonesien, og i Myanmar har vi fået tre nye projekter igangsat. I Ghana havde vi etableret os i forvejen, men vi fik mange nye, vigtige kontakter samt en ny ordre, siger Beway Bakir, markedsføringsdirektør i CT-Technologies.

Halvdelen fik nej

Over 90 procent af de adspurgte virksomheder svarer, at det statslige tilskud fra Eksportrådet har betydning for deres deltagelse i fremstødene. I finansloven 2016 blev afsat en fast bevilling på 20 millioner kroner, mens der senere blev tilført en ekstrabevilling på 14 millioner - en tilføjelse, der står til at bortfalde i 2022.

Hos Dansk Industri, der har været medarrangør på en lang række eksportfremstød, er man ikke i tvivl om, at tilskuddene har haft stor betydning for de deltagende virksomheder.

- Støtten til erhvervsfremstød er et af de mest effektive erhvervspolitiske instrumenter, vi har. Et mindre tilskud vil få konsekvenser for erhvervsfremstødene og gøre, at færre virksomheder kan deltage. Det vil også betyde færre muligheder for at skabe nye aftaler og øget eksport og derfor få betydning for Danmark. Vi så gerne, at tilskuddet blev sat op, siger underdirektør Peter Thagesen.

Dansk Industri understreger, at fremstødene især har stor effekt for de små og mellemstore virksomheder, og hos SMV Danmark er man heller ikke imponeret over udsigten til en mindre pulje.

- I 2018 blev halvdelen af ansøgningerne afvist alene på grund af "for få midler", og det er fuldstændig godnat. En række undersøgelser har vist, at hver krone, der bruges på eksportfremstød, giver eksport på mellem 100 og 128 kr. Men eksport er et fuldstændigt underprioriteret område, sagde Jens Kvorning, internationaliseringschef hos SMV Danmark fredag til Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062