Danmarks Tekniske Museum vil flytte til Svanemølleværket i København
Svanemølleværket i Nordhavn i København skal måske omdannes til museum. Det skriver Politiken.
Bag planen står det statsanerkendte Danmarks Tekniske Museum, der siden 1965 har ligget i Helsingør, men som nu altså afsøger mulighederne for at flytte tilbage til København.
- Svanemølleværket har et omfang og en placering, som gør det muligt at formidle dansk teknologi- og industrihistorie langt mere ambitiøst end i dag. Det er en historie, som værket selv er en del af, siger bestyrelsesformand for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard, til Politiken.
Ideen får opbakning fra museets oprindelige stiftere i Dansk Industri og Håndværkerforeningen København, men også fra de centrale aktører omkring Svanemølleværket. De tæller blandt andre Københavns Kommune, udviklingsselskabet By & Havn og de nuværende ejere i Ørsted. Det kommende år skal undersøgelser af bygningen og sonderinger hos mulige donorer vise, om planen kan realiseres i praksis.
Når museet ønsker at flytte fra sin nuværende placering i Helsingør Værfts gamle støberihaller uden for byen, skyldes det dels, at hallerne egner sig dårligt til udstillingsformål, angiver bestyrelsesformanden, ligesom de offentlige transportforbindelser ifølge ham er for dårlige.
Helsingør Kommune afviste i 2013 museets ønske om at flytte til det lukkede skibsværfts centrale haller på havnen. Dette efterår har kommunen foreslået, at nogle af værftets mindre prominente bygninger kan renoveres kraftigt eller nedrives og erstattes af et nybyggeri, men den løsning rummer ikke de samme muligheder som Svanemølleværket, siger bestyrelsesformanden.
Svanemølleværket blev i 2012 koblet fra elnettet og overgik til kun at producere varme. En neddrosling, som indtil nu har været sat til at kulminere i 2030, hvor Ørsted efter den hidtidige plan skulle overdrage værket til udviklingsselskabet By & Havn, som ejer grunden. Det er denne plan, som nu står til at blive speedet gevaldigt op.
I den forbindelse har By & Havn og Ørsted indgået en betinget købsaftale, hvor det 22.000 kvadratmeter store værk for et endnu ukendt beløb kan overtages allerede i 2023, bekræfter Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn overfor Politiken.
Skal museumsplanerne i havn, vil det ifølge direktøren kræve, at By & Havn kan fylde andre, afkastgivende aktiviteter ind i de dele af værket, der ikke skal være museum.