23948sdkhjf

Robot skal klare kirurgien i Odense

Se videoen: OUH skal kunne tilbyde den bedste og nyeste behandling, og ifølge regionsrådsformanden skal det blandt andet gøres med en robot til 23 mio.
En robot til 23 millioner kroner og en ombygning til 20 millioner skal sikre Odense Universitetshospital en plads forrest i feltet blandt de europæiske sygehuse, hvis det står til regionsrådsformand Carl Holst (V).

Han vil nemlig arbejde for, at regionsrådet godkender indkøbet af en såkaldt da Vinci-operationsrobot og en udbygning af en del af OUH til formålet.

- Robotten vil være endnu et skridt på vejen mod at konsolidere OUH som universitetshospital og skabe rammer, der kan skærpe OUH's profil. OUH har et kæmpe potentiale, og derfor mener jeg også, at vi skal investere, siger regionsrådsformand, Carl Holst.

Store arme laver præcisionsarbejde
De store hvide arme på robotten ligner noget fra en science fiction-film, når de læner ind over patienten. Men det lidt voldsomme ydre gemmer på en ekstremt følsom maskine, der kan udføre kirurgi på noget på størrelse med en vindrue.

Lægen styrer robotten ved hjælp af joystick, og robottens opbygning betyder, at den kan foretage kompliceret arbejde på meget små organer og på meget lidt plads. Dermed minimerer lægerne den skade, som en operation medfører på menneskekroppen. Det kan betyde kortere indlæggelsestid, en minimal risiko for infektioner og at patienterne dermed hurtigere kommer på benene igen.

Robotten kan som udgangspunkt benyttes til urologiske og gynækologiske operationer, kirurgi og børnekirurgi samt øre- næse- halskirurgi.

Det bliver nødvendigt at udbygge en del af OUH for at kunne få plads til robotten og de simulatorer, lægerne skal træne med. Udbygningen vil øge operationskapaciteten på OUH.

Robot skal tiltrække de dygtigste
Indkøbet af da Vinci-robotten vil ifølge Carl Holst stille OUH stærkt i forhold til at tiltrække de faglige eksperter, der kan løfte vidensniveauet på universitetshospitalet.

- For at kunne tilbyde den bedste og nyeste behandling, opgradere vores forskning, tiltrække de dygtigste læger og selv uddanne dem, så må vi også have det bedste udstyr, siger Carl Holst.

Regionen har en strategi om at styrke forskningen. En strategi, der blev cementeret i 2010, da regionsrådet i Region Syddanmark blev enige om, at regionens forskningsbudget fremover skulle tilføres 25 millioner kroner ekstra om året. Dermed rundede forskningsbudgettet 56 millioner kroner.

Derudover bruger OUH cirka 80 millioner kroner af sygehusets eget budget, og forskningen bliver yderligere styrket af eksterne finansieringer for cirka 100 millioner kroner.

Patienter fra Sjælland åbner døren
En af årsagerne til forslaget om et indkøb bunder i en samarbejdsaftale mellem Region Syddanmark og blandt andet Region Sjælland. Siden 1. januar 2011 har 164 patienter allerede taget turen over Storebælt fra Sjælland til Fyn og de syddanske specialister, og det tal vil stige markant over det næste år.

- Vores samarbejdssamtale med Sjælland betyder, at vi hvert år vil modtage omkring 700 patienter, der har brug for vores ekspertise. Det betyder, at vores specialer bliver styrket igennem den øgede drift, og at vi dermed med god samvittighed kan opgradere vores udstyr, siger Carl Holst.

Fra 1. september vil patienter bosiddende i Kalundborg, Næstved, Sorø, Slagelse og Ringsted kommuner blive henvist til højt specialiseret behandling på OUH. Kommunerne har ca. 270.000 indbyggere.

Hvis regionsrådet støtter regionsrådsformandens forslag, vil robotten kunne tages i brug senest foråret 2012.

Se video af robotten her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078