23948sdkhjf

Video: De studerendes selvkørende bil bestod ”stopprøven”

Seneste udgave af en gruppe DTU-studerendes energieffektiv bil er blevet autonom

Der var stor jubel og høje klapsalver, da DTU Roadrunners seneste udgave af økobilen ’DTU Dynamo’ efter et par forsøg fik rettet op på kameraet og derefter bestod ’stopprøven’ med bravur. En prøve, der med al tydelighed viste, at bilen kan køre – og standse – autonomt, uden at føreren griber ind. Se video nederst i artiklen.

Fem modige studerendes fødder stod tillidsfuldt uden at rokke sig ud af stedet, da økobilen ’uden hænder’ parkede kun godt 10 cm foran dem. Det skriver DTU på sin hjemmeside.

Fakta: DTU Roadrunners
DTU Roadrunners deltager 2. -9. juli i Shell Eco-Marathon i London i det brændstoføkonomiske race og den autonome konkurrence. 

DTU Dynamo (navnet på bilen) deltog første gang i Shell Eco-Marathon i 2005 og vandt. Har siden vundet sin klasse 10 ud af 13 gange. 

I 2015 satte DTU Dynamo 11.0 ny verdensrekord for biler med forbrændingsmotor med et forbrug svarende til 665 km/l.

DTU Roadrunners, et team af DTU-studerende bag økobilen DTU Dynamo, stiller i år for første gang op i to kategorier: længst på literen, som de tidligere har sat verdensrekord i, og autonome systemer, hvor bilen skal køre selv.

Lettere og autonom
Ud over at fintune bilen og sætte den på en slankekur for at smide overflødige kilo, så har det store fokusområde i år været at få bilen gjort parat til at stille op som en af de første i den nye kategori: Autonom (UrbanConcept). 

En af de store udfordringer ved en autonom bil er, at den skal vide, hvor den er, og hvordan den skal agere over for de forhindringer, den møder. For at løse denne udfordring er bilen udstyret med Lidar (laser-radar) og kamera. Lidar sørger for, at bilen kan ’se’ vejen og de forhindringer, den møder, mens den kører rundt på banen. Herudover er bilens styretøj og bremser blevet automatiserede. 

Det var en stor dag for de 35 studerende fra DTU Roadrunners, da økobilen i maj som den første nogensinde gennemførte kvalifikationsrunden i Paris til Shell Eco-Marathon. Den bedste tid blev 1 minut og 20 sekunder på en 180 meter lang bane med sving.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093