23948sdkhjf

Succesfuld afslutning: Brændselscellefirma nærmere markedet

Danish Power Systems har forbedret brændselscellers performance markant

De seneste fem år har Danish Power Systems, med en lang række partnere, arbejdet på projektet 4M (Mechanisms, Materials, Manufacturing and Management). Projektet er nu slut og resultaterne til at tage og føle på.

- 4M-projektet har været med til at modne brændselscelleteknologien væsentligt. Den øgede forskning i brændselscellens materialer har givet os en markant bedre forståelse af polymerers og membraners egenskaber og samspillet mellem membran og elektrode. Dette har banet vejen for en meget lang levetid og en høj performance, hvilket er et stort skridt mod en endelig kommercialisering af brændselscellen, siger teknisk direktør i Danish Power Systems, Thomas Steenberg.

Rent faktisk er det lykkedes at forlænge brændselscellens levetid til mere end 15.000 timer - mod de par tusind timer, der var i den i 2013.

I forhold til performance er energitætheden forøget 20 pct. på methanol. Det oplyser Danish Power Systems til Energy Supply.

- Det kan være svært at sætte præcise tal på, og det er selvfølgelig ikke kun 4M-projektet, der har været med til at styrke levetid og performance. Men det er meget tydeligt at en stor del af den forskning, der blev lavet i materialerne under 4M-projektet har haft betydning for både bedre performance og længere levetid, oplyser Danish Power Systems endvidere.

Den nye viden om materialerne har også været med til at reducere produktionsomkostningerne for en brændselscelle, hvilket har gjort det til en mere konkurrencedygtig energiform.

- Det har været med til at skabe et solidt fundament for fremtidige investeringer, tiltrække kapital og skabe jobs, siger administrerende direktør i Danish Power Systems, Hans Aage Hjuler.

Internationalt projekt – ledet fra Danmark
Projektet blev ledet af DTU Energi, og en lang række andre danske universiteter har også deltaget, både Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet.

Desuden har både Danish Power Systems, SerEnergy og EWII, der alle beskæftiger sig med brændselsceller, været med. Det er også lykkedes at få forskningscenter Jülich i Tyskland med. Det er et af verdens største centre for brændselscelleforskning.

Også to koreanske institutter har deltaget, og 4M-projektet har i høj grad været med til at styrke samarbejdet i feltet.

-Vi forventer mere samarbejde i de kommende år med Korea, siger professor fra DTU Energi, Qingfeng Li.

- Vi indgik sammen med Danish Power Systems en aftale med Kogas fra Korea sidste år, og det arbejde er allerede startet, tilføjer han.

31 millioner fra Innovationsfonden
4M-projektet blev finansieret af Innovationsfonden over en periode på fem år, og har medvirket til et øget samarbejde mellem private virksomheder og offentlige universiteter, der alle arbejder med brændselscelleteknologien.

- Det betyder utrolig meget at Innovationsfonden støtter initiativer som det her, siger Hans Aage Hjuler.

Det er det Danmark skal leve af i fremtiden, så vi håber at regeringen vil øge midlerne til både Innovationsfonden og EUDP, energiministeriets F&U program, siger Hans Aage Hjuler afslutningsvist. 

Partnere i 4M

  • DTU Energi, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark (Centerleder)
  • Danish Power Systems, Danmark
  • EWII fuel cells, Danmark
  • Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet, Danmark
  • SerEnergy, Danmark
  • Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, Syddansk Universitet, Denmark
  • Kemisk Institut, Københavns Universitet, Danmark
  • Forskningscenter Jülich, Tyskland
  • Sangmyung University, Korea
  • Korean Institute of Science and Technology, Korea

Nøgletal for 4M projektet
Bevillingsperiode: 01. april 2013 – 31. marts 2018
Bevilling: 31,0 mio. kroner (71%)
Egenfinansering: 12,7 mio. kroner (29%)
Projekt budget: 43,7 mio. kroner

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.801