23948sdkhjf

Firkantet lys på vej til danske fodboldbaner

Testforsøg med ”firkantet lys”, der kun oplyser selve banen og ikke omgivelserne, skal gøre belysning af idrætsanlæg mindre lysforurenende og irriterende. Se Video

Fodboldbaner og idrætsanlæg bliver i stigende grad brugt året rundt – også i de mørkeste vintermåneder. Det betyder mange timer med oplysning af anlæggene, hvilket ofte er en irritationsfaktor for folk, der bor tæt på anlæggene. 

Fire testforsøg med en ny type LED-belysning skal være med til at sætte fart i en udvikling, hvor lys på fodboldbaner og andre idrætsanlæg bliver mindre irriterende for naboerne – og hvor energiforbruget kan nedsættes.

Lokale og Anlægsfonden har bevilget i alt 2,33 mio. kr. og er gået sammen med kommunerne i Aarhus, Silkeborg, Rudersdal og Roskilde om at etablere fire testforsøg med ”firkantet” belysning af fodboldbaner. LED-belysningen designes til at holde lyset indenfor banen, så lysforureningen af omgivelserne bliver mærkbart nedsat.

Hvis de fire testforsøg falder positivt ud, vil det åbne for en helt ny måde at oplyse flere typer udendørs idrætsanlæg på. Institut for Fotonik ved DTU vil følge testforsøgene og evaluere deres udfald. 

De fire baner ligger i henholdsvis Åbyhøj i Aarhus Kommune, det omdannede gamle fodboldstadion i Silkeborg, Birkerød Idrætscenter i Rudersdal Kommune og i Svogerslev i Roskilde.  

Der eksisterer allerede et testforsøg med LED-belysning af en fodboldbane i Himmelev ved Roskilde. Det er virksomheden NorthLED, der sammen med DTU har udviklet belysningsteknikken.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078