23948sdkhjf

Familievirksomheder taber fart, når børnene tager over

En stor del af landets familieejede selskaber går i arv, men økonomisk er det ofte en dårlig beslutning.

Børnene er ikke nødvendigvis de bedste til at overtage livsværkerne, når tusindvis af familieejede virksomheder i de kommende år står over for et ejerskifte, skriver Finans.

Tværtimod ser det ud til, at evnen til at tjene penge generelt tager sig et ekstra dybt dyk, når virksomheden går i arv. Især når også et familiemedlem overtager posten som øverste direktør.

Det er nogle af konklusionerne i en ny, omfattende rapport om ejerskifter i danske virksomheder.

- Man skal have dyb respekt for, at familien ønsker at lade virksomheden gå i arv. Men ud fra et økonomisk synspunkt kan det være en god idé at få en investor ind udefra, der kan stille nogle krav, siger Christian Frigast, der er formand i kapitalfonden Axcel og dennes tænketank, Axcelfuture, der står bag rapporten, til Finans.

Rapporten viser dog også, at overskudsgraden generelt falder i forbindelse med ejer- og direktørskifter. Men faldet er kraftigst, når virksomheden bliver i familien.

- Ofte ser vi, at den næste generation mangler kompetencer. Mange har været i mesterlære i virksomheden hele deres liv, og så er deres cv ofte svagere, de har mange gange lidt svagere uddannelser og lidt dårligere erfaring med at arbejde i og lede virksomheder – ud over deres egen, siger Morten Bennedsen, der udarbejdede rapporten sammen med professorkollegaen Kasper Meisner Nielsen, til Finans.

De to har blandt andet spurgt 312 ejerledere, hvad de forventer, der skal ske med deres virksomhed, når de ikke længere ønsker at eje og lede den. Her svarer over halvdelen, at den skal gå i arv. Derfor opfordrer Morten Bennedsen virksomhedsejerne til at forberede sig grundigt og så tidligt som overhovedet muligt forud for generationsskiftet.

Originalartikel: http://finans.dk/erhverv/ECE9814108/familievirksomheder-taber-fart-naar-boernene-tager-over/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112