23948sdkhjf

Nyt radiosystem skal sikre fremtidens jernbanetrafik

Banedanmark er i øjeblikket i fuld gang med at forberede de første spadestik til GSM-R-projektet, et nyt digitalt radiokommunikationssystem, der skal erstatte de gamle udlevede analoge togradiosystemer.
GSM-R-projektet er samtidig en vigtig forudsætning for Banedanmarks landsdækkende udskiftning af signalsystemerne, hvor fremtidens signalsystem, ERTMS, benytter GSM-R- radio til datakommunikation mellem tog og sikringsanlæg.

I begyndelsen af juni regner Banedanmark med at have en afklaring på, hvilket firma som vinder udbuddet af opgaven med at opbygge og installere det danske GSM-R-system. Samtidig bliver det besluttet hvem, der får opgaven med at bygge og ombygge radiomasterne til GSM-R systemet langs den danske jernbane. Arbejdet med at etablere det samlede system går i gang til oktober.

Et samlet netværk
GSM-R systemet er ét samlet radionetværk, og radiomasterne skal derfor stå med faste intervaller langs jernbanen for at sikre, at radiodækningen er tilstrækkelig. Banedanmark kommer til at genbruge ca. 160 af sine nuværende radiomaster, men planlægger også at etablere GSM-R udstyr i omkring 60 eksisterende mobiloperatørmaster, skorstene med videre. Endelig er det nødvendigt at etablere knap 80 nye radiomaster for at sikre en tilstrækkelig dækning.

Danmark er blandt de sidste lande i Europa som får GSM-R, og ifølge Kenneth Lau Rentius, it- og telechef hos Banestyrelsen, er det også ved at være sidste udkald.

- De radiosystemer, vi i øjeblikket bruger til kommunikation mellem togene og vores fjernstyringscentraler, synger på absolut sidste vers. Vi har været ude på verdensmarkedet for at opkøbe de sidste reservedele, fordi radiosystemerne ikke produceres mere. Heldigvis kom der en politisk beslutning om at indføre GSM-R i Danmark. Ellers kunne vi i sidste ende have stået med risikoen for at måtte lukke togtrafikken på strækninger, fordi vi ikke havde reservedele nok til vores nuværende togradiosystemer, siger Kenneth Lau Rentius.

Todelt projekt
GSM-R-projektet er delt i to dele. Den første del, som er i gang nu, skal få det nye GSM-R-togradiosystem op at køre så hurtigt som muligt, men dækker også Signalprogrammets såkaldte teststrækninger, hvor det nye signalsystem bliver udrullet og testet først.

Anden del af projektet går i gang i 2015, og her udbygges GSM-R-projektet rettet mod at understøtte radiodækningen til Signalprogrammet, som en del af ERTMS standarden for togkontrolsystemer.

Den første del af GSM-R, der sikrer togradioerne, bliver taget i brug i 2013. Det nye signalsystem er færdigt i hele landet i 2021, men i 2017 bliver det rullet ud på den første strækning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078