23948sdkhjf

Sensorer går møllevinger efter i sømmene

En ny metode udviklet af lektor Henrik Niemanns forskerhold fra DTU Elektro, DTU Compute og DTU Vind gør det muligt både at overvåge vindmøllen og samtidig fastslå, hvor en slitage eller fejl er opstået, samt hvilken type fejl, det drejer sig om.

Overvågning og fejldiagnose af vindmøller er hidtil sket ved hjælp af detaljerede modeller eller datadrevne metoder. Det har stillet store krav til enten model eller data, der skulle afspejle normal situationen meget præcist for at kunne afdække uregelmæssigheder – ligesom det kan være vanskeligt at anvende disse metoder til at afdække, hvor på vindmøllen en eventuel fejl befinder sig.

- Vi anvender data fra sensorer placeret på det sted, hvor vindmøllens vinge er fastgjort til aksen. Der er placeret to momentsensorer på hver møllevinge. Det er sensorer, der allerede findes på de nyere møller for at overvåge belastningen af vingen. En vindmølle har tre vinger, så det giver tre sæt målinger i alt. De data samler vi sammen og gennemfører en simpel signalanalyse. Hvis vindmøllen fungerer optimalt, vil billedet fra målingerne være fuldstændigt symmetrisk, hvorimod der vil være udsving, hvis der er en fejl på en af de tre vinger, forklarer Henrik Niemann fra DTU Elektro.

Hvor er den gal?
Målingerne giver ikke kun viden om, at der er en fejl på vindmøllen – men også hvor på møllen fejlen er, og hvilken type fejl, det drejer sig om.

- Der kan opstå forskellige typer af fejl på møllevingerne. Det kan være en sensorfejl som f.eks. bias, hvor sensoren måler forkert. Det kan være fejl på en vinge, eksempelvis en revne i en af vingerne, hvor der kan trænge vand ind. Eller det kan være en aktuatorfejl, der kan betyde, at en vinge bliver drejet forkert. Med vores nye metode kan det afdækkes, hvor på møllen fejlen er, så det er enkelt at udbedre den, siger Henrik Niemann.

Den nye metode menes at være meget attraktiv i forhold til både overvågning og ikke mindst muligheden for på forhånd at vide, hvor fejl og slitage er ved at opstå. Det er ressourcekrævende at vedligeholde vindmøller, og det er væsentligt at få udbedret al slitage og dårlig funktion, når serviceteknikerne eksempelvis er sejlet ud og klatret til tops på vindmøllerne.

Den nye metode er testet grundigt i laboratoriet og er nu klar til at blive afprøvet i virkeligheden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063