23948sdkhjf

Rost udstilling får større publikum

Udstillingen "The Energy Aware House" indgik i DI’s præsentation af klimavenlige danske løsninger under COP15. Nu er udstillingen på vej ud i det ganske, danske land – i første omgang til Videnskabsministeriet.
Det har aldrig været meningen, at udstillingen "The Energy Aware House" skulle bruges andre steder end under klimatopmødet i København.

Men tirsdag eftermiddag kunne de fremmødte alligevel studere udstillingen på tætteste hold, da Videnskabsministeriet bød indenfor til et arrangement om energiløsninger i bygninger:

Flyttet til ministeriet
- Opstillingen er slet ikke bygget til at blive startet, stoppet og flyttet. Oprindelig var det kun meningen, at den skulle bruges to dage under klimatopmødet, men da videnskabsminister Helge Sander besøgte den, blev han så begejstret, at han bad om at få den flyttet ind i ministeriet. Selv om det giver ekstra arbejde, er det også utrolig fedt, at flere får den at se, for vi er stolte af den, siger teknisk projektleder Jens Alsted Hansen fra Center for Indlejrede Software Systemer (CISS), der har spillet en central rolle i forberedelsen.

Jens Alsted Hansen har det overordnede ansvar for de mange tekniske installationer i udstillingen, og han har sammen med kolleger udviklet software til projektet.

Eksempelvis til et særligt energispil, der illustrerer mulighederne for at spare strøm og penge ved at skubbe mindre presserende dele af vores energiforbrug som tøjvask og opvask til tidspunkter, hvor markedsprisen på grøn energi er helt i bund.

Fra teknologiudstilling til oplevelsesudstilling
Teknikerne fra CISS, der hører under Aalborg Universitet, har samarbejdet med universitetsfolk fra Alexandra Instituttet i Århus og Center for Software Innovation i Sønderborg om udstillingen.

Desuden har en række virksomheder deltaget med ekspertise og komponenter. Det brede samarbejde har været med til at piske ambitionerne i vejret, men samtidig har det medført en hel del praktiske udfordringer for Jens Alsted Hansen og andre, som i sidste ende skulle få det hele til at fungere.

- Min opgave har været at få bundet alle trådene sammen, og få dimser fra ét firma til at snakke sammen med dimser fra de andre. Så opgaven greb om sig, men det skyldtes ikke kun teknikken. Der har også været en masse overvejelser om design, hvor vores kolleger fra Alexandra Instituttet i Århus eksempelvis fødte idéen om, at det hele skulle udstilles i høje rør med hver sit tema. Det løftede projektet fra at være en teknologiudstilling til en oplevelsesudstilling, og det gør en verden til forskel, fortæller Jens Alsted Hansen.

Nyttigt nu og her
Teknologiudstillinger skuer ofte nogle år frem i tiden, men Jens Alsted Hansen understreger, at den aktuelle udstilling præsenterer muligheder, som er tilgængelige nu og her:

- Der er ikke noget svindel og humbug i udstillingen. Alle de scenarier, vi præsenterer, ville vi kunne lave i dit hjem i morgen. Teknologierne findes, så vi skal bare kombinere dem på den rigtige måde og gøre dem tilstrækkeligt interessante for forbrugerne, forklarer Jens Alsted Hansen.

- Derfor er det vigtigt, at vi kan anvise besparelser, så folk på samme tid kan gøre noget godt for klimaet og deres egen økonomi, tilføjer han.

Synliggøre besparelser
Et af de områder, udstillingen gør meget ud af, er at synliggøre energiforbrug og klimabelastning:

- Hvis vi kan se på en skærm i køkkenet eller stuen, at der netop nu bliver brugt for 20 kroner strøm i timen i børneværelset, selv om vi ved, at børnene ikke er derinde, skal vi nok blive motiverede for at få slukket. Der findes nogle snedige løsninger, som konstant kan gøre os opmærksomme på forbrug, pris og CO2-udledning. Hvis det kobles med automatisk styring og let adgang til at slukke fra et centralt sted, er der mange penge at spare. I nogle tilfælde kan apparaterne også gøre det selv.

- Eksempelvis kan radiatorer skrue helt ned for varmen, hvis de registrerer, at der bliver åbnet et vindue i lokalet. Det demonstrerer vi også på udstillingen, og den slags kommer vi til at se meget mere til fremover, spår Jens Alsted Hansen.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125