23948sdkhjf

Succesfuld ballonopsendelse af studentersatellit

Søndag lykkedes det, en gruppe studerende fra Aalborg Universitet har ventet på i spænding. Deres lille satellitprototype blev endelig sendt til vejrs. Og mindst lige så vigtigt: Der var kontakt til satellitten, som i fremtiden skal kunne overvåge skibstrafik.
Ingeniørstuderende på Aalborg Universitet deltager hvert år i arbejdet med at udvikle, designe, bygge og følge små satellitter, og for tiden arbejdes der ihærdigt med den tredje satellit, AAUSAT3. For at kunne teste satellitten i hårde tryk- og temperaturomgivelser som i rummet havde holdet fra AAU fået mulighed for at deltage i en ballonopsendelse fra Nordsverige, som det europæiske rumagentur ESA arrangerede.

Oprindeligt skulle ballonen have været sendt op allerede onsdag, men på grund af kraftigt snefald omkring testcentret i Kiruna blev opsendelsen udskudt flere gange. Søndag lykkedes det endelig at få grønt lys, og alt forløb, som det skulle – både opsendelsen, kontakten til satellitten, indsamlingen af data og den efterfølgende nedstigning fra 35 km højde.

Når AAUSAT3 er færdigudviklet og sendt i kredsløb omkring jorden, er dens opgave at foretage målinger af skibstrafikken omkring Grønland ved at lytte efter såkaldte AIS-signaler. Indsamlingen af de lovpligtige identifikationssignaler, som alle større skibe skal udsende regelmæssigt med blandt andet informationer om position, hastighed og last, blev også afprøvet under ballonflyvningen. De to systemer i AAUSAT3, som skulle testes og sammenlignes, indsamlede på tilfredsstillende vis masser af informationer, som nu skal undersøges og analyseres i forhold til hinanden, inden det videre arbejde med satellitudviklingen fortsætter.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109