23948sdkhjf

Ny studentersatellit klar til opsendelse – med ballon

Onsdag stiger endnu en satellit bygget af de ingeniørstuderende på Aalborg Universitet til vejrs – men på en noget anden måde end ved andre satellitopsendelser. En ballon skal bringe AAUSAT3 op i 35 km højde, så satellitten og dens indhold kan blive testet.
Gennem flere år har det været en tilbagevendende opgave for ingeniørstuderende på Aalborg Universitet at deltage i arbejdet med at udvikle, designe, bygge og følge små satellitter, og i øjeblikket er den tredje i rækken under udvikling.

Et hold af studerende og undervisere er derfor draget til Kiruna i Nordsverige, hvor prototypen til AAUSAT3 onsdag skal opsendes. Ikke med en raket som ved andre satellitopsendelser, men med en ballon, som fører den op i 35 km højde, hvor den i rumlignende omgivelser skal foretage målinger af skibstrafikken i og omkring Nordsverige. Selvom den endelige udgave af satellitten skal færdes 700 km over Jorden, så er 35 km højde et udmærket sted at teste systemerne, da temperaturforhold, tryk og lignende næsten er som i rummet.

Tidligere i år efterlyste det europæiske rumagentur ESA interessante eksperimenter, som kunne have glæde af muligheden for at få tingene sendt op i 35 km højde med en ballon, og holdet fra Aalborg blev efter flere runder udvalgt til deltagelse. Arbejdet med AAUSAT3, der er den tredje i rækken af studentersatellitter fra Aalborg Universitet, blev påbegyndt i 2008, og udviklingen er nu kommet så langt, at det er muligt at udsætte prototypen for test.

Satellitten og dertilhørende antenner blev for tre uger siden afleveret til Esrange Space Center i Kiruna, hvor hele systemet blev testet, både alene og sammen med de andre kontrolsystemer ombord på ballonen. ESA var imponerede over resultatet, som var meget tilfredsstillende.

Når AAUSAT3 er færdigudviklet og sendt rigtigt i kredsløb, er dens opgave at foretage målinger af skibstrafikken omkring Grønland ved at lytte efter såkaldte AIS-signaler fra skibe. AIS er et lovpligtigt identifikationssignal, som alle større skibe skal udsende regelmæssigt med blandt andet informationer om position, hastighed og last. Udviklingen af AAUSAT3 sker i samarbejde med Farvandsvæsnet, som også er hovedsponsor på projektet.

Kilde: Aalborg Universitet .- http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093