23948sdkhjf

Analyse: Natur- og teknisk videnskab underprioriteres

Nyt forskningsbarometer viser, at Danmark investerer markant mindre i naturvidenskab og teknisk videnskab end de øvrige OECD-lande.
Forskningsbarometer 2009 viser, at Danmark bruger relativt flere bevillinger til sundhedsvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab sammenlignet med udlandet.

Modsat forholder det sig med udgifterne til naturvidenskab, hvor Danmark ligger 20 % under gennemsnittet i de øvrige OECD-lande. Det teknisk videnskabelige område fylder endnu mindre i Danmark, under 50 % af gennemsnittet i udlandet.

– Det er en skæv dansk forskningsprofil, som bør gøre indtryk, både politisk op til de forestående globaliseringsforhandlinger og på universiteterne, hvor man drøfter de kommende års prioriteringer, siger videnskabsminister Helge Sander.

Erhvervs-finansiering halter
Forskningsbarometer 2009 viser også, at andelen af forskningsmidler fra erhvervslivet til de danske universiteter ligger meget lavt, sammenlignet med andre lande. Danmark ligger tæt på bunden, som nr. 27 ud af 34 lande, idet kun 2,5 % af universiteternes forskning er finansieret af erhvervslivet.

For Norge er den tilsvarende andel på 4 %, i Sverige er den 5 %, mens Finland ligger på 7 %, og Island topper i Norden med 11 %.

– Vi skal have gang i væksten og jobskabelsen i Danmark igen. Og hvis vi styrker forskningsindsatsen på naturvidenskab og teknisk videnskab på universiteterne, bør det kunne føre til flere samfinansierede projekter med erhvervslivet, siger Helge Sander.

Kilde: Videnskabsministeriet - http://www.vtu.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063