23948sdkhjf

Nyt innovatarium for robot- og velfærdsteknologi er åbnet

Den nuttede og kælne robotbabysæl Paro fik mange knus og kram, da Teknologisk Instituts nye Innovatarium åbnede dørene for borgere, der har lyst til at få en anderledes oplevelse af, hvad en robot er gennem leg og læring. Og det havde en fynsk 9. klasse.
Pigerne og drengene fra 9.A på Rosengårdsskolen i Odense fik – uden for klasselokalet – en ny forståelse for, hvad en robot er, da de besøgte Teknologisk Institut. Og de prøvede også på egen krop at mærke, hvor vanskeligt det er at styre en robot og selv at agere som robotter.

- Inden vi kom, troede vi, at robotter er meget selvstændige væsener, som kan en masse ting, uden at mennesker behøver styre dem, siger skoleelev Paola Jensen. Hun var én af de elever, der i en øvelse prøvede at være robottens krop, mens et par veninder var henholdsvis øjne og hjerne – og opgaven gik så ud på at finde nogle konservesdåser i en skuffe og stable dem på hinanden. Og det var ikke så nemt!

Myten om farlige robotter punkteret
Julie Maria Christoffersen, der er den daglige leder af Danmarks første Innovatarium for Robot- og Velfærdsteknologi, førte eleverne ind i robotternes verden ved at fortælle om den nyeste forskning på området, der er optaget af at få robotter til at virke menneskelige og tillidsvækkende. Og hun var glad for, at hun fik punkteret nogle af børnenes myter om robotter.

- Det var tydeligt, at elevernes oplevelse af, hvad robotter er og kan, i høj grad er styret af, hvad de ser på film. Og besøget her har helt sikkert fået deres øjne op for, at robotter er ganske ufarlige og rent faktisk ikke kan så meget endnu, og at mennesker er dem overlegne på alle måder, siger Julie Maria Christoffersen, og hun tilføjer, at hun er tilfreds med, at også pigerne så ud til at have det sjovt og spurgte nysgerrigt til, hvad de forskellige robotter kan og skal bruges til.

Klasselærer Kirsten Grum Jakobsen fra 9.A. synes, at det var en succes at besøge Teknologisk Instituts Innovatarium:

- Folkeskolen er ikke altid så teknisk funderet, og derfor var det godt for eleverne at få et helt andet billede af, hvad en robot egentlig er. Ved at besøge det her sted, bliver det håndgribeligt for dem, at robotter aldrig kan blive klogere, end vi er, og at der stadig er brug for unge til de naturvidenskabelige uddannelser, og at det kan være en god og spændende vej at gå.

Formålet med Teknologisk Instituts Innovatarium er at give Danmark en smagsprøve på den nyeste teknologi og især udviklingen af robotter. Innovatarium er for alle – både virksomheder, kommuner, studerende, folkeskoleklasser og forskellige foreninger. Tre af de robotter, man blandt andet kan møde i det nye Innovatarium, er udover robotsælen Paro også selskabsrobotten Nao, som man fx kan tage sig en dans med og robotten Robotino, som kan reagere på menneskers bevægelser og beskeder.

Kilde: Teknologisk Institut - http://www.teknologisk.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093