23948sdkhjf

Første drone til klimaopgaver tæt på Nordpolen

Den teknologiske infrastruktur i det aller nordligste får et nøk opad. Aarhus Universitet modtager den første drone, der skal til Grønland og undersøge klimaet

Villum Research Station ved Station Nord i Grønland har siden 2015 givet forskere optimale muligheder for at studere de meget omfattende klimaændringer. Forskningsstationen ligger i kun ca. 900 km. fra Nordpolen.

Nu får den teknologiske infrastruktur et ekstra nøk opad. Aarhus Universitet har netop modtaget den første drone, der skal til Grønland for at undersøge indlandsisen og klimaforandringernes betydning:

- Det er en topmoderne og avanceret drone, der nu bliver en del af de forskningsfaciliteter, Aarhus Universitet råder over i Højarktis; dronen er klar til forskningsaktiviteter med en række instrumenter, der er udviklet til at modstå de ekstreme kuldegrader, siger Henrik Skov, der er leder for forskningsstationen og professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Moderne teknologi over Polarcirklen
Arbejdet med dronen er gjort i samarbejde mellem private firmaer repræsenteret med Integra som hovedaktør samt Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet og DTU-Space.

Dronen er den første af sin art, og er netop færdigtestet og klar til at blive sendt afsted til forskningsstationen. Dronen vil blive brugt til at måle is- og sne-egenskaber omkring Station Nord. I modsætning til batteridrevne droner er rækkevidden af denne drone langt større. I alt skal tre droner af denne art bygges og testes i det danske samarbejde, for at indgå i den tekniske infrastruktur på Villum Research Station.

Drone-systemet har en vægt på omtrent 25 kg og et vingefang på 3,3 m, den kan bære ca. 5 kg videnskabeligt udstyr og i alt har den kostet i omegnen af 5 mio. kr. med videnskabeligt udstyr, automatisk pilot og avanceret kommunikationsudstyr.

Internationalt tilløbsstykke
Villum Fonden har spillet en afgørende rolle for tilblivelsen af Villum Research Station, og har i alt doneret 70,5 mio. kr. til etablering af bygninger, laboratorier og feltmateriale og avancerede topmoderne instrumenter, der bl.a. omfatter mobile laboratorier, droner, landbaserede fjernsensorer, snescootere m.m. i et ellers utilgængeligt landskab langt fra civilisationen.

Villum Research Station været lidt af et internationalt tilløbsstykke siden indvielsen for to år siden, hvor der har været booket flere tusinde overnatninger på forskningsstationen, og hvor interessen endog er voldsomt stigende for de næste år. Forskere i arktiske forhold fra hele verden har benyttet sig af faciliteterne højt mod nord, der består af state-of-the-art laboratorier og udstyr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062