Dansk flysimulator foran gennembrud
Det østjyske event- og kursusbureau Rezultat har udviklet sin egen F16-flysimulator. Nu skal den sættes i serieproduktion.
- Allerede tilbage i 1993 gjorde jeg et forsøg på at lave en simulator og fik en pilot fra forsvaret til at prøve den for at få en udtalelse på den. Dengang var det ikke realistisk med en VFR (Virtual Reality hjelm) - men udviklingen var dog godt på vej, forklarer Frank Riedel.
I 2000 gav Frank Riedel simulator-byggeriet endnu et forsøg, men denne gang gik han noget mere struktureret til værks. Det første år blev brugt på planlægning, og med tilgangen af nye ressourcer som internettet og andre nye teknologier var simulatoren nu ikke længere helt så uopnåelig.
- I 2003 var prototypen operationel, og jeg inviterede Martin Ålestrup Friis, der er major i flyvevåbnet, til at teste den – og det blev en succes, siger Frank Riedel, og fortsætter:
- Siden da er det blevet til yderligere fem års udvikling, og nu er vi endelig nået dertil, hvor vi er klar til at serieproducere og sælge den i KIT-form. Vi lancerer KIT’et i første halvår af 2010, og der bliver tale om verdens førende produkt af denne type til det private marked.
Han har selv stået for størstedelen af hardwareudviklingen, mens softwaren er blevet leveret af ArenaLogic, der producerer militær simulator-software.
- I sin tid startede det med at jeg brækkede et keyboard i stykker for at lodde ledninger på bagsiden af tasterne og ud til knapperne. I dag er det noget mere avanceret med USB interfaces med ultrastor bit-hastighed. I dag er det ligeledes microservere og LCD-skærme i stedet for store elpærer, som jeg brugte i begyndelsen af 1990’erne. Jeg har selv udviklet det BUS system (printbreakout board), som samler alle input og output fra computeren – med stor hjælp fra Jan Husen fra Møn print, så stor tak til ham, lyder det fra Frank Riedel.
Han ser først og fremmest simulatorerne som underholdning og afslører samtidig, at der er flere produkter på vej fra den østjyske virksomhed.
- Personligt brænder jeg mest for helikoptere, og derfor har jeg selvfølgelig også lave sådan en simulator. Og da jeg selv har erhvervet mig helikoptercertifikat har jeg jo de bedste forudsætninger for at kunne få den opbygget så realistisk som over hovedet muligt – og tro mig, den virker, siger Frank Riedel og slutter:
- Og vi har selvfølgelig flere simulatorer på tegnebrættet. De danske politikere skal blot beslutte, om det skal være Gripen, F35 Joint Strike Fighter eller F-18 Super Hornet – så har vi den på markedet, førend flyvevåbnet har en!
Læs mere om simulatoren på Rezultats hjemmeside .