23948sdkhjf

Ingeniørstuderende gør det nemt for blinde at tage bussen

Tre studerende har som led i deres bachelorprojekt fra Ingeniørhøjskolen i Århus udviklet den første GPS-vejviser af sin art, for blinde.
Vejviseren der bærer navnet ”EasyGo” aktiveres med en mobiltelefon, og i samarbejde med www.rejseplanen.dk gør den det nemt for blinde og svagtseende at komme omkring med offentlige transportmidler fra et punkt til et andet.

- Vi fik ideen til EasyGo, da Dansk Blinde Samfund fortalte, at en del synshandicappede benytter GPS vejvisere lavet til brug i biler, som et hjælpemiddel til at komme frem til en destination. Og da det jo er en dårlig ide, fordi GPS vejvisere er designet til mennesker, som kører i bil, og som kan se, så begyndte vi at udvikle på en GPS til gående med svagt syn, fortæller 25-årige Ken Falk.

Han har sammen med Anders Arnfast og Martin Søberg brugt et halvt år på at udvikle EasyGo, og de modtog forleden karakteren 12 for projektet på studiet i informations- og kommunikationsteknologi.

Nytænkende produkt
Forskellen på en typisk GPS og de studerendes EasyGo ligger blandt andet i opkoblingen til rejseplanen.dk, der ligger inde med data på alle offentlige transportmidler, hvilket gør det muligt at planlægge en rute, der involverer både offentlige transportmidler og gåturen imellem dem.

- I starten vidste vi ikke, at blinde bruger mobiltelefoner, men det gør de i høj grad, så for at gøre det nemt betjenes EasyGo via en mobil, som alle stort set har. Der er ikke noget visuelt at se på telefonens skærm. Al interaktion med brugeren sker gennem kunstig tale og tryk på fysiske taster, fortæller 25-årige Martin Søberg.

De studerende har testet EasyGo grundigt som led i projektet. Og selvom der stadig skal udvikles på systemet, før det kan sættes i produktion, er de ikke i tvivl om bæredygtigheden.

- Når den synshandicappede har indtastet en destination, vil han ikke blot få at vide, hvilke veje han skal gå ad, men også løbende få informationer om, hvilke busser eller tog han skal tage for hurtigst muligt at nå frem. Og han får besked, når han fx skal stige ud af bussen, siger Ken Falk.

EasyGo kan hjælpe børn med ADHD
EasyGo konceptet har allerede mødt stor interesse fra andre handicapgrupper, blandt andet Børn og Unge Centret ved Rehabilitering, Region Midtjylland, hvor konsulent Anders Voigt Lund arbejder med at finde løsninger, der kan gøre hverdagen lettere for børn med funktionsnedsættende handicap fx ADHD (damp).

- Umiddelbart ser jeg store muligheder med EasyGo, så jeg har allerede aftalt et møde med de studerende. Systemet kan fx være en fordel for ADHD-børn, der generelt mangler den geografiske stedsans. Og det at systemet kan føre en person hen til fx en bus og videre til en destination i en anden by er ikke noget, jeg har set før, så det er rigtig smart tænkt, fortæller Anders Voigt Lund.

EasyGo kan også bruges af turister
Udover at kunne fungere som vejviser for blinde og svagtseende sidder de studerende med endnu en trumf i ærmet, der vil glæde turister, som har svært ved at finde ud til eller rundt mellem de danske seværdigheder.

- Vi udviklede EasyGo til blinde, men ved at udskifte brugergrænsefladen i produktet kan EasyGo også bruges til at hjælpe turister frem til turistattraktioner. Alle har jo en mobiltelefon og et download af systemet kunne evt. ske via det nærmeste turistbureau, siger 26-årige Anders Arnfast.

Kilde: Ingeniørhøjskolen i Århus - http://www.iha.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094